• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2019 - Custom text here

Alma szilva paradicsom lekvar

 

 Balatonról hazafelé autózva hallottam ezt a receptet a rádióban. Vagy 20 éve nem főztem lekvárt, itt volt az ideje, hogy ismét neki álljak. A Magyar Konyha egyik munkatársának a receptjét könnyen megtaláltam az interneten. Sikerült savanyú almát is kapni hozzá. Az üvegek fejre állítása nekem teljesen új volt, remélem sikerül ez a tartósítás.

Az íze valóban egészen különleges.

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 2 kg savanykás alma
  • 1 kg paradicsom
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 4-5 cm egész fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg

Elkészítése:

  • A szilvát ki kell magozni, egy pohár vízzel és a fűszerekkel föl kell tenni párolódni.
  • Amikor eresztett egy kis levet, hozzákell tenni a cukrot.
  • Az alma magházát ki kell vágni, nem kell meghámozni, csak apró kockára vágni és rögtön a szilvához tenni.
  • A paradicsomot le kell forrázni, a héját le kell húzni, apróra vágni, megy a fazékba. Kevergetni kell, mert könnyen odakap.
  • Akkor kész, ha az alma puha. Nem baj, hogy darabos marad, sőt!
  • A dzsemet forrón üvegekbe kell merni, öt perc fejenállás, egy nap dunsztolókosár és irány a spájz.
  • Egy pohárka szilvapálinkát is öntöttem az utolsó pillanatban két-három - külön címkézett – kis üvegre való maradékhoz.

http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/kulonleges-szilvalekvar

birsalma csatniA "Recept 1 perces" hírlevelében olvastam ezt a receptet. Megnéztem, lefordítható-e a chutney, de a szótárban nem találtam. A chutney.hu oldalon azt írja Majoros Erzsébet békéscsabai őstermelő, hogy a csatni - így írja - zöldséglekvár. “Édes, akár a lekvár, savanyú, akár a savanyúság, fűszeres, akár a marakeshi piac levegője! És olykor égetően csípős. (Attól függően mennyi chili-paprikát, vagy erőspaprikát teszünk bele.) Nos elkészítettem, nagyon finom lett.

image

Így karácsony tájékán érdemes olyan apró édességeket is készíteni, amelyek nem feltétlenül igényelnek hosszú gyúrást-sütögetést, de emelik az ünnep fényét. Ilyen a cukrozott narancshéj, régebben sokszor készítettük, talán az idén is lesz rá időm.

Hozzávalók

  • 1-1,5 kg vastag héjú narancs letisztított héja, 1/2 centis csíkokra vágva
  • 1 kg kristálycukor, minél durvább, annál jobb.
  • 5 dl víz

 

Szilvi lányomé az érdem, ő készített először bodzaszörpöt. Amióta nekünk teljesen autómentes környezetben a telekhatáron épp egy bodzafa áll, azóta készítem én is a bodzaszörpöt. És minden évben rákérdezek az arányokra Szilvinél. Így hát most lerögzítem magamnak és mindenkinek, aki szereti. Mert nagyon finom!

Hozzávalók

  • 20 fej bodza
  • 3,5 kg cukor
  • 2 liter víz
  • 2 szem narancs
  • 2 szem citrom
  • 5 dkg citromsav
  • 0,5 dkg nátriumbenzoát

  

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!