Nyomtatás

Alma szilva paradicsom lekvar

 

 Balatonról hazafelé autózva hallottam ezt a receptet a rádióban. Vagy 20 éve nem főztem lekvárt, itt volt az ideje, hogy ismét neki álljak. A Magyar Konyha egyik munkatársának a receptjét könnyen megtaláltam az interneten. Sikerült savanyú almát is kapni hozzá. Az üvegek fejre állítása nekem teljesen új volt, remélem sikerül ez a tartósítás.

Az íze valóban egészen különleges.

Hozzávalók:

  • 2 kg szilva
  • 2 kg savanykás alma
  • 1 kg paradicsom
  • 1,5 kg kristálycukor
  • 4-5 cm egész fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg

Elkészítése:

  • A szilvát ki kell magozni, egy pohár vízzel és a fűszerekkel föl kell tenni párolódni.
  • Amikor eresztett egy kis levet, hozzákell tenni a cukrot.
  • Az alma magházát ki kell vágni, nem kell meghámozni, csak apró kockára vágni és rögtön a szilvához tenni.
  • A paradicsomot le kell forrázni, a héját le kell húzni, apróra vágni, megy a fazékba. Kevergetni kell, mert könnyen odakap.
  • Akkor kész, ha az alma puha. Nem baj, hogy darabos marad, sőt!
  • A dzsemet forrón üvegekbe kell merni, öt perc fejenállás, egy nap dunsztolókosár és irány a spájz.
  • Egy pohárka szilvapálinkát is öntöttem az utolsó pillanatban két-három - külön címkézett – kis üvegre való maradékhoz.

http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/kulonleges-szilvalekvar

SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!