• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2020 - Custom text here

imageAnyu karamelles sütijére az egész család merengő nosztalgiával gondol, de eddig - a recept hiányában - még senki nem tudta reprodukálni. Mit tesz Isten? Megtaláltam 16 éves koromban írt szakácskönyvemet és abban a karamelles süti recipéjét.
 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg vaj, vagy margarin
  • 2 dl tejföl
  • kicsi só és csapott kk szódabikarbóna

 

 

 

Krém:

  • 12 dkg kristálydukor, 1 ek víz
  • 2 dl víz
  • 5 dkg grízes liszt
  • 1 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj

 

 

 

 

(Az én verziómban még hozzájön:

  • 4-4 szem aszalt füge és datolya
  • 3-4 ek mazsola mindhárom rumban, vagy konyakban megáztatva)

 

Elkészítése:

A tésztát az alapanyagokból összeállítjuk, hűvös helyen pihentetjük 1/2 órűt, majd 3 lapot sütünk belöle, cca. 25 x 40 cm-es nagyságban. Mielőtt a sütőbe tesszük, villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon.
(Nekem nincs sütőm, így nem magam által sütött, hanem boltban vásárolt mézes lappal készítettem, és bár ez kicsit vastag volt, de - laponként alufóliára helyezve - rumos tejjel jól meglocsoltam és ez is kíváló tészta-alapanyagként működött. Szerintem lehet más, viszonylag vékony kész tésztalappal is készíteni.)

Töltelék:

A kristálycukorból sötét karamellt készítünk. Egy ek vízzel addig főzzük, amíg sötétbarna nem lesz, ekkor a 2 dl vízzel feleresztjük és símára forraljuk. A grízeslisztet az 1 dl atejjel hidegen símára keverjük és a karamelles vízzel felersztjük, visszatesszük a tűzre és lekvár sűrűségüre befőzzük.
A porcukrot a vajjal - gőz fölött - símára keverjük és lassanként hozzáadjuk a már kihült karamell masszát. Habosra keverjük, megfagyasztjuk és mielőtt betöltjük a tésztalapok közé, újra habosra keverjük. Anyu azt írja, másnap vágjuk fel, mert akkor már a tészta nem törik.
Én viszont a második keverésnél tettem bele a megáztatott gyümölcsöket, megtöltöttem egy kis tejszínhabbal fel lehet díszíteni és azonnal tálalható. Az tény, hogy - bár kevés maradt, - de az a kicsinyke másnap sokkal finomabb volt.

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!