Nyomtatás

imageAnyu karamelles sütijére az egész család merengő nosztalgiával gondol, de eddig - a recept hiányában - még senki nem tudta reprodukálni. Mit tesz Isten? Megtaláltam 16 éves koromban írt szakácskönyvemet és abban a karamelles süti recipéjét.
 

Hozzávalók:

Tészta:

 

 

 

Krém:

 

 

 

 

(Az én verziómban még hozzájön:

 

Elkészítése:

A tésztát az alapanyagokból összeállítjuk, hűvös helyen pihentetjük 1/2 órűt, majd 3 lapot sütünk belöle, cca. 25 x 40 cm-es nagyságban. Mielőtt a sütőbe tesszük, villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon.
(Nekem nincs sütőm, így nem magam által sütött, hanem boltban vásárolt mézes lappal készítettem, és bár ez kicsit vastag volt, de - laponként alufóliára helyezve - rumos tejjel jól meglocsoltam és ez is kíváló tészta-alapanyagként működött. Szerintem lehet más, viszonylag vékony kész tésztalappal is készíteni.)

Töltelék:

A kristálycukorból sötét karamellt készítünk. Egy ek vízzel addig főzzük, amíg sötétbarna nem lesz, ekkor a 2 dl vízzel feleresztjük és símára forraljuk. A grízeslisztet az 1 dl atejjel hidegen símára keverjük és a karamelles vízzel felersztjük, visszatesszük a tűzre és lekvár sűrűségüre befőzzük.
A porcukrot a vajjal - gőz fölött - símára keverjük és lassanként hozzáadjuk a már kihült karamell masszát. Habosra keverjük, megfagyasztjuk és mielőtt betöltjük a tésztalapok közé, újra habosra keverjük. Anyu azt írja, másnap vágjuk fel, mert akkor már a tészta nem törik.
Én viszont a második keverésnél tettem bele a megáztatott gyümölcsöket, megtöltöttem egy kis tejszínhabbal fel lehet díszíteni és azonnal tálalható. Az tény, hogy - bár kevés maradt, - de az a kicsinyke másnap sokkal finomabb volt.

SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!