• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2017 - Custom text here

almaspiteEgy éve nem láttam az unokáimat. Amikor végre ismét találkoztunk, Borisz kérése az volt, Omi csinálj almáspitét. Nem vagyok egy süteménytündér, így hát a Mindmegette.hu-ról az alábbi receptet lementve készült az almáspite. Hát ilyen egyszerű...

 

 

 

 

 

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg Ráma margarin
  • 40 dkg finomliszt
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl

 

 

 

 

 

 

A töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dg tört dió (mozsárban)
  • 5 dkg kristálycukor
  • citrom és narancs reszelt héja

 

 

 

 

A Rámát a lisztben elmorzsoltam, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrtam. 2 cipóra osztottam, az egyik cipót nagyobbra hagytam kicsivel (ez lesz a süti alja), míg a másik cipő egy kicsivel kisebb (ez lesz a teteje majd). Amíg pihen, az almákat  meghámozom, magházát kiemelem,nagylukú reszelőn lereszelem. Egy  kb. 20x30 cm-es magasabb falú tepsit kivajazok, morzsával körbeszórok. A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A nagyobb bucit veszem elő, lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, kézzel kicsit bele is „tapicskolom”. Leheletvékonyan megszórom zsemlemorzsával, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma. Szépen elteregetem az alján (ha az almás-meggyes változat mellett döntöttem, a meggyel ugyanígy járok el), megszórom a vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután következik a második tésztabuci, ezt is hasonlóméretűre nyújtom, a félkész süti tetejére hengergetem. Praktikus ehhez a művelethez a sodrófát igénybe venni, azaz arra tekerni a tésztát és úgy segíteni rá a tepsire. Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem és mehet is kb. 40 percre a sütőbe. Akkor jó, amikor a teteje halványdrapp színárnyalatot ölt és megszilárdult (tűpróba!). Ha kihűlt, szeletelhető.

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!