• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2017 - Custom text here

Datolyatorta 2A szokásos éves nagy családi összejövetelre mindenki valamilyen régi családi recept szerinti finomságot szokott hozni. Még az ünnepekről maradt egy kis datolya, gondoltam megpróbálom elkészíteni anyukám datolyatortáját. (Ezzel lett felavatva az új sütő.) Szerencsém volt, nem vallottam szégyent, sőt, azt mondják a többiek, pont olyan volt, mint a nagymamáé.

Így készült:

Hozzávalók:
8 tojás
25 dkg darált dióbél
20 dkg kristálycukor + 8 evőkanál a krémbe
20 dkg vagdalt datolya, pár szem egészben a díszítéshez
5 dkg mazsola
25 dkg főzőcsoki
1/ dl erős kávé
25 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2-3 evőkanál házi baracklekvár
2-3 evőkanál narancsos marcipánkrém (a Szamos Marcipántól)
5 dkg vágott mandula kicsit megpirítva

A tészta készítése
A tojásokat szét kell választani. Kemény habbá vejük a fehérjét. Hozzáadjuk a 20 dkg kristálycukrot. A darált dióbélhez először hozzá kell keverni az 1 evőkanál lisztet, majd egy nagy kanállal bele kell forgatni a habba, végül a vagdalt datolyát és a mazsolát is hozzá kell keverni. Egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral ki kell bélelni és 180°C-on 20 percig a sütőben sütni a tésztát. Fogpiszkálóval megszúrva, ha a fogpiszkáló száraz, kész a tészta. Ha ráragad a massza, akkor süssük még 5-10 percig. (Nem szabad megijedni, ha az illata olyan, mintha megégett volna!)
A kisült tésztát egy gyúródeszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. (30 x 40 cm-es tepsibe való a mennyiség.) Míg hűl a tészta, elkészül a krém.
A krém készítése
A 8 tojás sárgáját fehéredésig kell keverni a 8 kanál cukorral, hozzá kell önteni a feketekávét és gőz felett közepes sűrűségűre felfőzni. A csokit szintén gőz felett, vagy a mikróban meg kell puhítani. Amikor megfőtt a krém, hozzá kell keverni a megpuhított csokit, és langyosra kell hűteni. Ezután hozzá kell keverni a vajat, amit előzőleg külön egy tálban habosra kavartunk. Félbe vágjuk a kihűlt tésztát, először egy vékony réteg marcipánkrémet, majd a sárgabaracklekvárt, végül a csokikrém felét rákenjük a tészta egyik felére. Rátesszük a tészta másik felét, és a krém másik felével befedjük a tetejét és az oldalát. Hűtőbe tesszük. Díszítés előtt forró vízbe mártogatott nagykéssel át kell kenegetni, ettől szép fényes lesz a krém.
Félbevágott datolyával és pirított vágott mandulával díszítettem. Kicsit munkás, de megéri!

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!