• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2017 - Custom text here

Gyumolcsos tejeslepeny...lánykori nevén klafuti (clafoutis) A lehető legegyszerűbb finom nyári süti. 1 óra alatt kész. Bármilyen lédús gyümölccsel elkészíthető. Nálunk az első cseresznyés volt, de alapgyümölcsként jó a meggy, szilva, sárgabarack, vagy őszibarack. Készítettem almával is, ananászdarabkákat rejtve közé.

A tetejére - ha nem a diétás változat készül, -  ízlés szerint szórhatunk rá cukorral kevert tört diót, vagy mandulát, akár pisztációt is, csak finomabb lesz tőle.

 

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60-70 dkg cseresznye
  • 3 tojás
  • 7-8 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 1 vaniliás cukor
  • 10 dkg + 3 ek glukonon (ha nem diétás változat készül, akkor kristálycukor)
  • pár csepp mandulakivonat
  • csipet só
  • 3-4 dkg vaj az edény kikenéséhez

Elkészítése:

Egy magasfalú öntöttvas edényt jó vastagon kivajazunk. Ha tapadásmentes (szilikonos) süteményformába készül, akkor erre nincs szükség, de jénai edénynél azért hasznos lehet. A megmosott, kimagozott gyümölccsel beterítjuk az edény alját, minél több a gyümölcs, annál finomabb lesz a sütemény. A többi hozzávalót botmixerrel 1 perc alatt átkeverjük és ráöntjük a gyümölcsre. Előmelegített hőlégkeverő sütőben 190 fokon 45 percig sütjük. Tűpróbával nézzük meg, hogy átsült-e. Az utolsó 5 percben felső lángon lepiríthatjuk a tetejét, finom, ha kicsit karamellizálódik a teteje. Langyosan tálaljuk.

Elkészíthető 1 személyes kis porcellán edénykékben is, ki kell próbálni a sütési időt.

Jó étványat!

 

 

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!