Nyomtatás

spenotos_gomboc

Igazi meglepetés volt a család számára, amikor elkészítettem a Helyi Téma recept rovatában szereplő spenótos túrógombócot. Arra kell ügyelni, hogy ha mirelit spenótot használunk, az ne pépes, hanem leveles legyen és a viztartalmát jól kinyomjuk.

Hozzávalók

 

Elkészítése

A túrót keverőtálba öntjük, hozzá szórjuk a grízt és félre tesszük. A spenótleveleket éles késsel kis darabokra vágjuk és alaposan kinyomkodjuk, majd ezt is a grízes túróhoz öntjük. 1 fej (nem gerezd!) fokhagymát hozzá reszelünk reszelőn, vagy fokhagymanyomóval a spenótos túróhoz. Belekeverjük a sót, borsot, apróra vágott rozmaringgal ízesítjük, hozzá tesszük a 3 tojás sárgáját. A fehérjéket felverjük és óvatosan hozzákeverjük a grízes túróhoz.

Fél órára félre tesszük pihenni, majd vizes kézzel, kanállal gombócokat formálunk és sós, lobogó vízben kifőzzük.

Amíg a gombóc fő, egy serpenyőben 2-3 gerezd apróra zúzott fokhagymát kevés olivaolajon megpirírunk, 1 púpozott teáskanálnyi mustárt keverünk bele, ízlés szerint bors, só, és az egész alapos elkeverése után rászórunk 1 evőkanál lisztet, amivel elkeverjuk, majd cca. 0,5 dl tejjel lassan adagolva felöntjük, mintha besamellt készítenénk. Kevergetés mellett lassú tűzön mártás sűrűségűre forraljuk. (Ha csomós maradna, jöhet a botturmix.) Egy kis tejföl sem árt neki a végén...

A megfőtt gombócokat ebbe a mártásba szedjük.

Őszintén szólva nagyon finom és laktató... Jó étvágyat hozzá.

Megjelent a Helyi Témában, Buday Péter receptjeként

 

SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!