Nyomtatás

lencseÚjévkor mindig lencsét eszünk. A népi hit szerint ez sok pénzt fog jelenteni az új esztendőben. Most Gréta fogja elkészíteni, íme a recept:

 

Hozzávalók:

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítése:

Akár már előző nap megfőzzük a füstölt húst, a főzővízbe teszük 2 babérlevelet, az egész borsot, 1 fej hagymát egészben és 2 fokhagymagerezdet egészben.  A főzési idő javasoltan 1,5-2 óra. Célszerű a húst a főzőlében kihülni hagyni, akkor lesz szaftos. Másnap ebben a lében feltesszük a lencsét főni, a főzővízbe beletesszük a másik két babérlevelet. Ha a lencse megfőtt (cca. 45-50 perc), egy másik lábosban az olajon megpirítjuk az apróra vágott másik fej hagymát és fokhagymát és a liszttel barna rántást készítünk. Óvatosan, nehogy leégjen, de ne fehér legyen a rántás. A lencsét levével apránként ráöntjük, hogy ne legyen csomós, közben már hozzáadhatjuk a gulyáskrémet is. Amikor jól elkevertük, megkóstoljuk és utána sózzuk, hiszen a füstölt hús leve is sós. Citrommal és édesítővel ízesítjük, a füstölt húst felszeleteljük beletesszük a lencsébe, ízlés szerint 2-3 debrecenit is belefőzünk és telföllel (friss kenyérrel) tálaljuk. Jó étvágyat és Boldog Új Évet!

SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!