Zöldségek, főzelékek
Céklafasírt fokhagymás tejföllel
A céklafasírt melegen kínálhatjuk önálló ételként, vagy köretként, én így tálaltam, kíváló volt. (Biztosan hozzájárult ahhoz, hogy 10 pontot kaptam a spenóttal-sajttal töltött szűzérmés ebédre.) Este hidegen remek vacsora.
Hozzávalók:
2 nagyobb (kb. 25-30 dkg) cékla
1 kis fej vöröshagyma
4 evőkanál búzaliszt
2 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tojás
negyed teáskanál só
őrölt bors
1 evőkanál olivaolaj
Elkészítése:
A nyers céklát krumplihámozóval megpucolom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Hozzákeverem a sót, a borsot, az apróra kockázott vöröshagymát és a tojást.
Amikor a hagyma mindenhova elkeveredett, beleszórom a liszteket.
Pogácsákat formázok a masszából, ebből az adagból 8 nagyobb, fasírt méretű pogácsa jött ki (de lehet belőle 16 apróbbat is sütni, sőt falatnyi pogácsákat is).
Teflon serpenyőbe teszem az olivaolajat és amikor forró, beleteszem a pogácsákat. Takarék lángon 10-10 percig sütöm mindkét oldalát, de érdemes figyelni, nehogy megégjen.
A lényeg, hogy a pogácsák átsüljenek és mindkét oldaluk megpiruljon.
Remekül illik hozzá a fokhagymás tejföl. (1 pohár tejfölhöz 1 gerezd zúzott fokhagymát és csipet sót érdemes számolni. Én tettem bele egy kis vágott snidlinget is.)