Hideg előételek
Kacsamájpástétom
Hozzávalók:
- 1 kg kacsamáj
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 0,5 dl konyak
- Fűszerek (bors, majoranna, kakukkfű, bazsalikom, só)
- Füstölt szalonna 20 dg
- 2 dl aszpik Elkészítése:
A MEGMOSOTT, LEHÁRTYÁZOTT KACSAMÁJAT EGY ÉJSZAKÁRA FOKHAGYMÁS TEJBE ÁZTATJUK. Másnap a legszebb darabokat félretesszük, a többit kétszer ledaráljuk. A tejszínt, a konyakot belekeverjük, a fűszerekkel ízesítjük. A vékony szelet szalonnákkal egy hosszú pástétomformát kibélelünk. A fűszeres májpürével félig megtöltjük, az egész kacsamájakat rátesszük, majd a többi pürével befedjük. A szalonnaszeletek kihajló széleit ráhajtjuk, az egészet alufóliába csomagoljuk és közepesem meleg sütőben – vízfürdőben – megpároljuk, majd 24 órára hűtőbe tesszük. Másnap a fóliát lebontjuk, a pástétomot egész piros borsszemekkel meghintjük, majd a konyakkal ízesített aszpikot ráöntjük. Hűtőben dermesztjük, a formából kiemelve szeletekre vágva tálaljuk.