• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2017 - Custom text here
imageNyárvégi évadzáróként készítettem ezt a remek halételt Ráckevén. A menyem szerint az utóbbi évek legfinomabb étele volt. Tehát végy egy szép nagy 2 kg körüli, nem zsíros megtisztított pontyot...

Hozzávalók:

  • 1 1/2 - 2 kg ponty tisztítva
  • só, bors, babérlevél, koriandermag, ecet, 1 tk. cukor
  • 1 1/2 kg tisztított burgonya, megfőzve, szeletelve
  • 1/2 kg szeletelt hagyma
  • 2-3 szem paprika
  • 2-3 szem paradicsom
  • 6-8 szelet füstölt szalonna, v. bacon szalonna
  • 3 dl tejföl, beleaprítva 3-4 szál felszeletelt újhagyma
  • 1 ek olivaolaj

image

A szarvas combjából, lábszárhúsából érdemes elkészíteni a tokányt. Bár a forrás, ahonnan kinéztem nem írt elő pácolást én mégis bepácoltam, nem vált hátrányára... Félbevágott őszibarackba pottyantott áfonyával és krokettel tálaltam.

Hozzávalók, előkészítés:

  • 1,25 kg szarvascomb
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 egész fej fokhagyma nagyon apróra vágva
  • egészbors, babérlevél, koriandermag, mustármag, borókabogyó, majoranna, bazsalikom és kakukkfű mozsárban jól összetörve, nagyobb lukú szűrőn átszitálva
  • 20 dkg füstölt szalonna apró kockákra vágva
  • 1/2-1 dl testesebb száraz vörösbor a pácoláshoz
  • 1-2 dl száraz fehér bor a tokány elkészítéséhez
  • 1-2 ek paradicsompüré
  • Fejenként 1-2 fél őszibarack és egy kis üveg áfonyale
2-3 nappal az elkészítés előtt a húsról leszedjük a hártyát és hosszúkás csíkokra vágjuk. Legalább 2x leforrázzuk, majd egy edénybe tesszük és megszórjuk a megszitált fűszerszámokkal és meglocsoljuk a vörösborral, de csak annyival, amennyit éppen beszív. Nem kell, hogy tocsogjon a borban. Az edényt lezárjuk és betesszük a hűtőszekrénybe.

imageEzt az igazán kivételesen finom ételt évente egyszer, János napon a férjem névnapján szoktam elkészíteni. Igen munkás, mert már egy héttel előtte el kell kezdeni készülődni, a csarnokban meg kell találni a legszebb őzgerincet, száraz pácba kell fektetni a húst... de minden mennyiségű munkát megér az eredmény!
 

Hozzávalók:

  • 1 szép őzgerinc,
  • 15 dg füstölt szalonna vékony csíkokra vágva,
  • 3-4 tisztított sárgarépa, fehérrépa,
  • 1 kisebb zeller,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kis doboz paradicsompüré,
  • 1 evőkanál mustár, olaj,
  • 2 evőkanál liszt,
  • citrom- és narancs reszelt héja,
  • 4-5 narancs,
  • 1 üveg áfonyalekvár,
  • száraz, testes vörösbor,
  • 1 dl konyak,
  • 1 doboz tejszín,
  • 3 kanál cukor.
  • Fűszerek, amiket mozsárban kell összetörni, ill. keverni: bors, majoránna, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom,  babérlevél, borókabogyó, koriander, mustármag

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!