• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2017 - Custom text here

image

A békeidőkben - szüleimnél - az ünnepi ebéd elmaradhatatlan kelléke volt a húsleves, ami csak marhahúsból volt az igazi, és a leves meg a főétel között ettük a főtt marhahúst tejfölös tormával. Ma is úgy érzem, ha igazán kedvezni akarok, vagy csak valamelyikünk gyógyulását szeretném, marhahúsból főzök levest...

Megkóstoltam Bécsben is, de őszintén szólva a saját receptemnél nem volt jobb. Mondjuk pariban voltak :-)

Hozzávalók

  • 1 kg marhacomb, vagy felsál,
  • 1 nagy fej hagyma, a végébe tűzködve 2-3 szegvűszeg,
  • 2 evőkanál só,
  • 1 kávéskanál egész bors, csipet sáfrány, babérlevél, szerecsendió virága, majoránna,
  • 5-6 db fehérrépa,
  • 4-5 sárgarépa,
  • 1 kisebb fej karalábé,
  • 1 kisebb fej zeller,
  • 1 doboz tejföl,
  • 1 üveg torma,
  • kis cukor

 

 

Ráckevén készítettem először ezt a saját kreálmányt, igazán jól sikerült, ezért megosztom Veletek:

 

Hozzávalók

  • 1 kg hátszín, lehártyázva, vékony csíkokra vágva,
  • 1 kis fej hagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 3-4 ek szójaszósz,
  • só, bors, majoránna, bazsalikom,
  • 2-3 ek olívaolaj;
  • 1/2 kg gomba, fél szál póréhagyma,
  • 0,5 dl húsleves,
  • 2,5 dl tejföl,
  • 0,5 dl száraz fehérbor,
  • 2 ek étkezési keményítő,
  • pár csepp citromlé,
  • 1 szem kockacukor,
  • 1 csomag vágott kapor.

imageNani marhatokánya maga volt a tökély, ezt utánozni is nehéz. Én ezért inább gombás változatban készítettem és készítem, általában sikeres van.

Hozzávalók

  • 1 kg felkockázott marhacomb,
  • 2 fej hagyma,
  • 1/2 kg gomba,
  • 1 szelet füstölt szalonna,
  • 2-3 ek olaj,
  • csipet só, bors, majoránna, tárkony,
  • 1/2 dl száraz fehérbor,
  • 1 doboz tejföl,
  • teáskanál liszt


image

Elemér barátunk szerint az igazi marhapörkölt elkészítése művészet. Ott kell állni mellette, figyelni kell rá, rázogatni kell, nem szabad hogy túl sok leve legyen, de az sem jó ha nincs leve. Én így készítem:

Hozzávalók
  • 1 kg felkockázott marhacomb,
  • 4-5 fej hagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál olaj,
  • csipet só, bors, majoránna,
  • 1 evőkanál gulyáskrém,
  • 1-2 evőkanál paradicsompüré,
  • 2-2,5 dl testes száraz vörösbor

 

 

 

 

 

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!