• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2017 - Custom text here

Rozmaringos tarja csoben sutveFérjem szaftos húst kért vasárnapi ebédként. A szaftja egészen különlegesen finomra sikerült, a rozmaringos pác, a paradicsompüré és a tejföl, talán az a kis száraz bor is hozzájárult ehhez. Nem fogyókúrás ebéd, de Jánostól 10 pontot kaptam rá...

sult karaj 20170701

 

Családunkban A SÜLTHÚS fogalom volt és mindig az egyben sült karajt értettük alatta.


Én kicsit módosítottam a régi recepten. Ugyanígy készítem el a sülthúst akkor is, ha az alapanyag nem karaj, hanem comb, vagy csont nélküli tarja.

Hozzávalók
  • 1 kg karaj csont nélkül
  • 2 gerezd fokhagyma gyufaszálra vágva
  • fűszerek a pácoláshoz (só, bors, bazsalikom, majoranna, mustár
  • 1 kanál olivaolaj
  • 1 dl fehér bor
  • 2-3 kanál libazsír
  • 1 ek méz
  • fél citrom leve
  • 1 teáskanál olvasztott vaj
Elkészítése
  • A karajt éles késsel beszúrkáljuk, a lyukakba beszúrjuk a fokhagymákat. A húst a fűszerekkel beszórju. Egy kellő méretű alufóliát megkenünk az olivaolajjal, ebbe beletekerjük a befűszerezett húst és pár órára, akár egy éjszakára a hűtóben pihentetjük
  • Másnap egy lábosban a libazsíron átsütjük a hús minden oldalát, majd a libazsírral együtt tepsibe (vagy jénaiba) tesszük. Ráöntjük a bort. Tepsit használva fóliával betakarjuk, légkeveréses sütőben 180 fokon 80-90 percig sütjük, közben időnként a szafttal locsolgatjuk. Fél időben megfordítjuk.
  • Ha a hús már puha, levesszük a fóliát, meglocsoljuk a hús tetejét a méz-citrom-vaj keverékével és még 8-10 percig 200 fokon felső lángon sütjük, hogy szép piros legyen a teteje. Figyelni kell, nehogy odaégjen...
  • Ha kész, kivesszük, letakarjuk fóliával és pihentetjük, hogy szépen szeletelhető legyen.
  • Köretként hagymás resztelt krumplit és friss salátát ajánlanék hozzá.
  • Ital - jófajta rozé, vagy száraz fehér bor...

Ha nem a sütőben, hanem serpenyőben sütjük, akkor a mézes citromos kenegetés elmarad, úgy is gyöngyörű színe (és íze) lesz a húsnak. A képen épp egy serpenyős változat látható, amit most a hét végén készítettem el Györökön!

Spenőttal és fetával töltött szűzérme - Kattints!Az eredeti recepten annyit módosítottam, hogy a húst vékony sonkaszeletekkel beburkoltam és utána kötöztem át. Céklafasírtot ettünk hozzá. A férjem 10 pontot adott erre az ebédre, ami pedig az utóbbi években talán egyszer fordult elő. :-)

disznotorosNekem eddig sosem sikerült a hurka-kolbász sütése, mindig kidurrant. Robi saját készítésű májashurkája mellé elárulta a titkot: 100-120 percig kell sütni - nem kell megszúrkálni, nem kell fóliával letakarni, nem kell vizet tenni alá -, egyszerűen csak 120 fokon kell sütni.
Én annyival finomítottam a módszert, hogy a krumplit a hurka-kolbász alá tettem és félidőben megforgattam. Hát képzeljétek most végre sikerült! És fenomenálisan finom volt a dinsztelt piros káposztával.

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!