Sertés-hús étkek
Sült oldalas
A férjem egyik kedvenc étke a sült oldalas, bár mivel nem igazán kalória-szegény, ezért egy évben egyszer kerül sor rá. Az oldalas akkor jó, ha szép pirosra sült, puha, és finom szaftja van. Nézzük, hogy készül
Hozzávalók
- 1 kg oldalas,
- só, bors, majoranna, bazsalikom,
- 2-3 gerezd tisztított fokhagyma,
- olivaolaj,
- 1/2-1 dl száraz fehérbor
Elkészítése
A húst megmosom, a fokhagymát fogpiszkálóvékony darabokra vágom, a húson 1-1 bevágást teszek és a fokhagymát ide beszúrom. A húst besózom, borosozom, megszórom majorannával és bazsalikommal, olajos fóliába tekerem fél órára. A húst annyi darabra vágom, hogy a sütőserpenyőben elférjen majd. A sütőserpenyőbe 1/2 dl olivaolajat teszek, felforrósítom és a húsdarabokat beledobom. Nagy lángon lepirítom, majd megfordítom, kis fehérbort öntök alá, mérsékelem a hőfokot kis lángra. (Ha közben kell, locsolok hozzá még egy kis bort.) 1 óra 20 perccel később ismét megfordítom a húst, ha kell lesütöm zsírjára és ismét pirosra sütöm a húsos részét, majd még 1-2 ek. bort öntök alá, így lesz finom a szaftja. Ha kész, 5-10 percig letakarva pihentetem, utána felvágom és tálalom.