• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2017 - Custom text here

Marton napi libamell birsalma repa martassal

 

 

Régen készültem valamilyen Márton-napi liba-félét készíteni. Szép nagy libamellet kaptam. Az eredeti elképzelés szerint birsalma-kompóttal és almás krumplipürével terveztem a menüt, de háttérzajként hallottam, hogy valahol répapürével tálalták. A kettő kombinációja - kuktában száraz rozéval - puhítva, igazán kellemes meglepetés volt. Az almás krumplipürét még Éva tálalta évekkel ezelőtt a liba mellé. Jól passzolt hozzá.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 kg libamell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 kg birsalma
  • 1 ek libazsír
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 dl száraz rozé bor
  • só, bors,
  • majoranna,
  • bazsalikom,
  • rozmaring
  • 1 db babérlevél
  • 6 szem szegfűszeg
  • kis darab vanília
  • cukor, vagy glukonon 

Elkészítése:

  • Előző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel,
  • Megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másnapig pihenni.
  • Készítünk egy birsalma kompótot szegfűszeggel, vaníliarúddal ízlés szerint cukorral, vagy glukononnal
  • 1 db birsalmát félreteszünk másnapra.
  • Egy kisebb fej megtisztított vöröshagymába beleszúrunk 2 szem szegfűszeget.
  • A répát megtisztítjuk, hosszába negyedeljük.
  • 1 birsalmát megtisztítunk, felszeleteljük gyorsan citrommal lekezeljük, hogy ne barnuljon.
  • Kuktában 1 ek forró libazsíron átforgatjuk a libamell mindkét oldalát, hogy a zsír kiolvadjon belőle.
  • Gyorsan beletesszük a répát, az egész hagymát és a felszeletelt birsalmát, kis lángra tesszük, beledobjuk a babérlevelet, ráöntjük a rozét.
  • Lefedjük a kuktát és hagyjuk dolgozni. Kb. 1 óra, múlva megnézzük, megpuhult-e, ha kell rozét utánaöntünk és  tovább puhítjuk.
  • Ha a mell puha, kitesszük külön tálra, felszeleteljük, kis szaftot öntünk alá és melegen tartjuk.
  • A kuktában maradt répa-birsalma-hagyma keverékről leszedjük a felesleges zsírt, kis birsalmakompót levével hígítva megturmixoljuk.
  • Kóstoljuk, esetleg sóval, édesítővel kiegészítjük.
  • Tálalás almás-krumplipürével, birsalma kompóttal.
  • Megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá...

mezes mustaros almas csirkemell

 

Mostanában a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, csirkemellre esett a választás vásárláskor.

Közben olyan almát sikerült választanom a zöldségesnél, ami kicsit keményebb volt, mint amit szeretünk. így adta magát az ötlet, a hogy vasárnapi ebédhez a csirke valamilyen almás változatára kell egy receptet kreálni.

Jól sikerült, gyors, finom, jó szívvel ajánlom. 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 5 szelet ujjnyi vastag csirkemell filé
  • 2 alma karikára szeletelve
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek méz
  • só, bors
  • 1 dl szójaszósz
  • 1 tk vaj
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • 1 dl habtejszín
  • 5-5 dkg ementáli és karaván füstölt sajt reszelve

Elkészítése:

  • A mustárt, mézet, frissen törött borsot kis tálkában összekeverjük. A hússzeleteket sózzuk, majd kenőtollal bekenjük a szeleteket, kis tálban lerakjuk úgy, hogy soronként meglocsoljuk a szójaszósszal. 1-2 órát pihentetjük, de ha 1 éjszaka lesz belőle, az is rendben van.
  • A jénai tálat kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk.
  • A hús és almaszeleteket egymásra rétegezve lerakjuk.
  • A maradék pácléhez hozzákeverjük a tejszínt, rálocsoljuk a húsra.
  • A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal.
  • Fóliával lefedve 30-35 percig légkeverő sütőben 180 fokon sütjük, majd levéve a fóliát felső lángon mintegy 10 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.
  • Zöldborsós rizzsel tálaljuk.

Zöldsalátát adtam hozzá, felkockázott almával és mandarinnal. Félszáraz fehér bor illik hozzá.

rokfortos csirkemellValentin napi meglepetés ebédként készült firss kreáció, magam is meglepődtem annyira finom a csirke-rokfort-bacon-körte variáció. Egyik alkotóeleme egy kis maradék rokfortos krém, szintén saját találmány.

Wellington csirkemellValamikor ifjú asszony koromban már sütöttem egy Wellington bélszínt, nagy sikerrel. Nemrég a NoSalty oldalon láttam egy csirkemelles verziót. Kicsit aktualizáltam a saját stílusomnak megfelelően, a siker most sem maradt el.

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!