• 1

    Ínycsiklandó finomságok...

  • 2

    a nagymama konyhájából...

  • 3

    hal-, vad, s mi jó falat,

  • 4

    csak kiváló alapanyagokból!

Copyright 2018 - Custom text here

Marton napi libamell birsalma repa martassal

 

 

Régen készültem valamilyen Márton-napi liba-félét készíteni. Szép nagy libamellet kaptam. Az eredeti elképzelés szerint birsalma-kompóttal és almás krumplipürével terveztem a menüt, de háttérzajként hallottam, hogy valahol répapürével tálalták. A kettő kombinációja - kuktában száraz rozéval - puhítva, igazán kellemes meglepetés volt. Az almás krumplipürét még Éva tálalta évekkel ezelőtt a liba mellé. Jól passzolt hozzá.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 kg libamell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 kg birsalma
  • 1 ek libazsír
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 dl száraz rozé bor
  • só, bors,
  • majoranna,
  • bazsalikom,
  • rozmaring
  • 1 db babérlevél
  • 6 szem szegfűszeg
  • kis darab vanília
  • cukor, vagy glukonon 

Elkészítése:

  • Előző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel,
  • Megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másnapig pihenni.
  • Készítünk egy birsalma kompótot szegfűszeggel, vaníliarúddal ízlés szerint cukorral, vagy glukononnal
  • 1 db birsalmát félreteszünk másnapra.
  • Egy kisebb fej megtisztított vöröshagymába beleszúrunk 2 szem szegfűszeget.
  • A répát megtisztítjuk, hosszába negyedeljük.
  • 1 birsalmát megtisztítunk, felszeleteljük gyorsan citrommal lekezeljük, hogy ne barnuljon.
  • Kuktában 1 ek forró libazsíron átforgatjuk a libamell mindkét oldalát, hogy a zsír kiolvadjon belőle.
  • Gyorsan beletesszük a répát, az egész hagymát és a felszeletelt birsalmát, kis lángra tesszük, beledobjuk a babérlevelet, ráöntjük a rozét.
  • Lefedjük a kuktát és hagyjuk dolgozni. Kb. 1 óra, múlva megnézzük, megpuhult-e, ha kell rozét utánaöntünk és  tovább puhítjuk.
  • Ha a mell puha, kitesszük külön tálra, felszeleteljük, kis szaftot öntünk alá és melegen tartjuk.
  • A kuktában maradt répa-birsalma-hagyma keverékről leszedjük a felesleges zsírt, kis birsalmakompót levével hígítva megturmixoljuk.
  • Kóstoljuk, esetleg sóval, édesítővel kiegészítjük.
  • Tálalás almás-krumplipürével, birsalma kompóttal.
  • Megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá...

Facebook

Információk


 
 
helpnet
SÜTIK KEZELÉSE
Tájékoztatjuk, hogy honlapunkon sütiket (cookie-kat) használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Tudjon meg többet erről!