Köretek
A legfinomabb zsemlegombócz
A narancsos őz, vagy akár bármilyen szaftos vad-hús nálunk elképzelhetetlen enélkül a zsemlegombóc nélkül. Különlegessége, hogy egyben - szalvétában, vagy fóliában - kell megfőzni, majd felszeletelve kis vajjal meglocsolva a tetejét pirosra sütni. A vadétel ezzel a garnírunggal nyeri el méltó helyét az asztalon és ízét az ízlelő-bimbóink környékén.
- 6 zsemle,
- csipet só, bors,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 2 fej vöröshagyma,
- cca. 10 dkg liszt,
- 1 tojás,
- víz
Elkészítés
A zsemlét kockára vágjuk, mikrohullámú sütőben kiszárítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, ebben megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Egy mély tálban összekeverjük a lisztet, a tojást, a vizet és a fűszereket úgy, hogy a galuskatésztánál kicsit hígabb tésztát kapjunk. Ebbe belekeverjük a zsemlekockákat és az egészet egy olajozott alufóliába csomagoljuk. Forrásba lévő sós vízbe tesszük, megfőzzük. (Beleszúrt tűvel látjuk, hogy jó-e már) A kész óriásgombócot felszeleteljük, vajjal kicsit átkenjük és a sütőben rövid ideig pirítjuk.