Forró levesek
Húsgombóc leves káposztalével
Ella receptje Erdélyből. A káposztalé egész különleges ízt ad a levesnek, a férjem szerint olyan, mintha töltöttkáposzta-leves lenne, pedig káposzta nincs is benne.
Hozzávalók:
- 0,5 kg darált hús
- fél marék rizs
- hagyma, fokhagyma
Bővebben...
Borleves Karácsony Estére
Nálunk a Karácsony Este elképzelhetetlen borleves nélkül. Már kisgyermek koromban is kaphattunk belőle, csak akkor a hozzáadott tea mennyisége durván 75 % körül volt. A felnőttek persze az alábbi recept szerint készített levest kapták:
Hozzávalók:
- 1 liter jó minőségú száraz fehérbor,
- 1/2 liter garzon tea,
- 1 dl rum, csipet fahéj,
- csipet ánizs,
- 2-3 szem szegfűszeg,
- 2-3 ek vaniliás cukor
- kristálycukor, vagy édesítő, ízles szerint,
- 2-3 nyeset citromhéj, narancshéj,
- csipet só, 2-3 dkg vaj/margarin, 3 db tojás
Fejtett bableves tejföllel

Hozzávalók:
- 1/2 kg fejtett bab,
- 2-3 szál sárgarépa, fehérrépa,
- 2 fej hagyma,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 1 kávéskanál só, bors, majoránna, bazsalikom,
- 2-3 babérlevél,
- 3-4 szelet füstölt szalonna (ha sonkát főzünk, akkor szalonna helyett a sonkalét használjuk),
- 1 evőkanál liszt,
- 1 doboz tejföl,
- 1 evőkanál gulyáskrém, vagy piros arany,
- 2-3 pár virsli, nyáron fél paprika, és paradicsom
Cukkini-leves
Szeretjük a zöldség-leveseket. A cukkinilevest én egy kis vágott kaporral, tejföllel készítem, citrommal kicsit savanyítom.
Hozzávalók:
- fejenként 1-1 cukkini
- 1-2 ek olivaolaj
- 1 kis fej hagyma
- 1-2 tojás
- 2 dl tejföl
- só, bors, csipetnyi curry és őrölt szerecsendió
- 1 csokor vágott kapor
- fél citrom leve
- 1 kockacukor, vagy csepp édesítő