Hideg levesek
Hédi féle gyümi leves

Hozzávalók:
- 1 L 100%-os narancslé
- 2 csomag vaniliás (főzés nélküli) pudingpor
- 2 doboz főzőtejszín (kb. 4 dl)
Ezeket egy kézi habverővel összedolgozom. Majd jöhet a többi hozzávaló.
- 1 nagy doboz konzerv trópusi gyümölcs (levével együtt)
- 1 narancs kifacsart leve
- 1 narancs apró kockákra vágva
Zellerkrémleves
Én ezt a levest általában langyosan szoktam tálalni, mi úgy szeretjük, de akár hidegen is tálalható, gurulykát, más néven levesgyöngyöt szoktam kínálni hozzá.
Hozzávalók
- 1 csomag zellerszár (halványító zellernek is hívják),
- só, bors, majoránna, reszelt szerecsendió ízlés szerint,
- 2 dl tejföl,
- 1 tojás,
- kis citromlé,
- mokkáskanál folyékony édesítő
- 1 kanál vaj
Alma-, vagy más gyümölcsleves
Különösen nyáron szeretik a gyerekek a hideg gyümölcslevest, hűsítő hatása miatt, na meg talán azért is, mert édes. Ti is így voltak, vagytok vele ma is.
Hozzávalók
- 2-3 szem nagy alma, vagy 1 kg más gyümölcs,
- csipet fahéj,
- csipet ánizs,
- 2-3 szem szegfűszeg,
- 1 evőkanál vaníliás cukor,
- 3-4 evőkanál kristálycukor, vagy édesítő ízlés szerint,
- 2-3 nyeset citromhéj, narancshéj,
- csipet só,
- 2-3 dk vaj/margarin,
- 3 dl tej,
- 1 tojás
Gazpaccho
Évekkel ezelőtt a baráti társaságban hétről hétre mindenki valamilyen újdonságot próbált a kártya-parti közben elköltött vacsora kapcsán produkálni. Ezek közé a próbálkozások közé tartozott az általam készített gazpaccho, ami tulajdonképpen egy főzés nélküli hideg paradicsomleves. Meleg nyári estéken kíválóan hűsít és a következő képpen készül:
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 4-5 szál zellerlevél
- néhány levél friss bazsalikom
- 1 csomag petrezselyem
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- a tetejére néhány szál összevagdalt újhagyma