Tésztafélék
Káposztás palacsinta
Ilus nénitől van a dinsztelt káposzta - az általa készített fenséges káposztás rétes maradéka volt - és a kápostás palacsinta recept-ötlete is.
Hozzávalók:
- szokásos módon bekevert palacsinta-tészta
- maradék dinsztelt fehér káposzta
- 1 dl tejföl
- só, bors a fűszerezéshez
Stíriai metélt (Nagyi recept)
Nagyi stíriai metéltje fogalom volt. Különösen azután, hogy szegény egyik alkalommal, amikor épp szűrte le a tésztát, a forró víz ráömlött a karjára és csúnyán leégette a bőrét. De a metélt aznap is fenséges volt. Ő diktálta le nekem a receptet, íme:
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- ½ kg szitán áttört száraz tehéntúró
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipetnyi só
- 1 tojás
A fenti alapanyagokból tésztát gyúrunk, vastagra kisodorjuk és kisujjnyi széles gömbölyű metéltre felvagdaljuk, majd gyengén sózott forrásban lévő vízben kifőzzük. Amikor megfőtt, akkor a vizet tésztaszűrőn lecsurgatjuk és a metéltet egy tálban, 3-4 dkg vajjal összekeverjük.
Spenótos túrógombóc
Igazi meglepetés volt a család számára, amikor elkészítettem a Helyi Téma recept rovatában szereplő spenótos túrógombócot. Arra kell ügyelni, hogy ha mirelit spenótot használunk, az ne pépes, hanem leveles legyen és a viztartalmát jól kinyomjuk.
Hozzávalók
- 8 dkg gríz
- 0,5 kg ricotta (vagy finom szemcsés zsírszegény túró)
- 3 egész tojás,
- 1 kis csomag mirelit LEVELES spenót (a nem leveles spenóttal nagyon lágy lesz a bombóc!)
- 3 gerezd fokhagyma, só, bors, ágacska rozmaring
Túrós tölött zsemle

Hozzávalók
- személyenként 1-2 zsemle
- 2 dl cukros-vaníliás forralt tej
- ½ kg túró
- cukor, vaníliás
- citromhéj reszelve
- mazsola
- 2 tojás
- gondolatnyi só
- néhány kanál tejföl