
Itt pedig arra vonatkozóan lesznek jó tanácsok, hogy milyen étel-alapanyaghoz, vagy ételhez milyen fűszerszámok passzolnak.
Levesek Aprólék:
feketebors, petrezselyemzöld és gyökér, pirospaprika,
Bab:
babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma, tárkony.
Bor:
fahéj, citrom, szegfűszeg.
Borscs:
feketebors, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, citrom, babérlevél, fokhagyma.
Becsinált:
petrezselyemzöld, paprika, vöröshagyma, citrom, pasztinák.
Borjú- vagy bárányfej:
tárkony, feketebors, gomba, vöröshagyma, borsikafű, köménymag.
Burgonya:
petrezselyemzöld, zellerzöld, pirospaprika, vöröshagyma, majoránna, babérlevél.
Fácán, fogoly:
feketebors, szegfűbors, vöröshagyma
Gomba, gombakrém:
petrezselyemzöld és gyökér, törött bors, vöröshagyma, pirospaprika.
Gulyás:
vöröshagyma, köménymag, pirospaprika, feketebors, zöldpaprika, petrezselyemzöld.
Gyümölcs:
fahéj, szegfűszeg, citrom, narancshéj, vanília, rebarbara.
Hal:
babérlevél, feketebors, pirospaprika, sáfrány, citrom, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, szegfűszeg, zöldpetrezselyem, fokhagyma.
Hús, erő:
fokhagyma, vöröshagyma, petrezselyemgyökér, petrezselyemzöld, zeller, feketebors, pirospaprika, zöldpaprika, sáfrány, gyömbér, szerecsendió, pasztinák.
Kelkáposzta:
petrezselyemzöld, törött bors, pirospaprika, kapor, fokhagyma.
Korhely:
vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, kapor, köménymag, feketebors, majoránna, babérlevél, bazsalikom.
Paradicsom:
vöröshagyma, babérlevél, törött bors, zöldpetrezselyem, zeller.
Ragu:
feketebors, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, gomba, citrom, pasztinák.
Újházi:
pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, feketebors, szerecsendió sáfrány, gyömbér.
Zöldség:
feketebors, pirospaprika, vöröshagyma, petrezselyemzöld és gyökér, zeller, pasztinák.
Főzelékek Bab:
babérlevél, borsfű, petrezselyemgyökér, tárkony, kapor, pirospaprika, vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom.
Burgonya:
majoránna, feketebors, babérlevél, pirospaprika, vöröshagyma.
Édes káposzta:
vöröshagyma, törött bors, pirospaprika, borsfű, kakukkfű, köménymag.
Kelkáposzta:
köménymag, vöröshagyma, fokhagyma, törött bors, pirospaprika,
Lencse:
borsfű, babérlevél, vöröshagyma, pirospaprika, fokhagyma, citrom.
Savanyú káposzta:
pirospaprika, kapor, vöröshagyma, bazsalikom.
Tök:
kapor, pirospaprika.
Zöldbab:
fokhagyma, vöröshagyma, kapor, petrezselyemzöld.
Húsok Bárány, ürü:
tárkony, majoránna, pirospaprika, feketebors, szegfűbors, kapor, borsfű, fokhagyma, köménymag, zsálya, vöröshagyma, petrezselyemzöld, turbolya, Chili és Curry fűszerkeverék.
Borjú:
bazsalikom, majoránna, szerecsendió, pirospaprika, petrezselyemzöld, feketebors, rozmaring, zsálya, zeller, vöröshagyma, kapribogyó, Curry keverék.
Disznó:
fokhagyma, köménymag, babérlevél, majoránna, pirospaprika, feketebors, rozmaring, zsálya, kakukkfű, vöröshagyma, lestyán, Curry keverék.
Grill:
majoránna, rozmaring, kakukkfű, szurokfű, szerecsendió, fekete- és fehérbors, fokhagyma, vöröshagyma, paprika, Chili, cayenni bors, Curry, Barbecue grillfűszer.
Hal:
bazsalikom, borsfű, kapor, fekete üröm, tárkony, turbolya, lestyán, babérlevél, paprika, bors, zeller, kakukkfű, vöröshagyma.
Marha:
kapor, fokhagyma, köménymag, lestyán, babérlevél, majoránna, szurokfű, pirospaprika, bors, petrezselyemzöld, rozmaring, boróka, vöröshagyma, Chili és Curry fűszerkeverék.
Szárnyas:
borsfű, tárkony, fekete üröm, köménymag, majoránna, paprika, feketebors, zeller, rozmaring, kakukkfű, vöröshagyma, Curry fűszerkeverék.
Vad:
tárkony, babérlevél, kapribogyó, feketebors, szegfűszeg, szegfűbors, rozmaring, kakukkfű, boróka, áfonyabogyó.
Mártások - szószok Amerikai:
vöröshagyma, citrom, majonéz.
Angol:
vöröshagyma, tárkony, zöldpetrezselyem, ketchup, paprika, hagyma.
Bearnaise:
vöröshagyma, bors, babérlevél, tárkony, citrom.
Chili:
feketebors, cayenni bors, paradicsom, hagyma, ecet, paprika.
Cumberland:
gyömbér, fahéj, citrom, mustár.
Curry:
só, cukor, és „Curry” keverék.
Fűszeres:
kakukkfű, majoránna, kapor, zöldpetrezselyem, snidling, citrom.
Gomba:
vöröshagyma, zöldpetrezselyem, bors, gomba.
Grill:
paprika, fokhagyma, bors, rozmaring, majoránna, borsika, babérlevél.
Hagyma:
vöröshagyma, fokhagyma, bors, paprika, mustár.
Hollandi:
paprika, só, citrom.
Kapri:
kapribogyó, citrom.
Ketchup:
vöröshagyma, fokhagyma, fahéj, szegfűbors, feketebors, mustár.
Majonéz:
citrom, mustár.
Olasz:
bors, tárkony, szurokfű, citromfű, torma, fokhagyma, ketchup.
Orosz:
bors, paprika, Chili, citrom, majonéz.
Remoulade:
vöröshagyma, tárkony, uborka.
Spanyol:
petrezselyem, zeller, sárgarépa, vöröshagyma.
Tartár:
mustár, bors, citrom, kapribogyó.
Tárkony:
tárkony, bors, kapribogyó.
Vadas:
kapribogyó, mustár, babérlevél, kakukkfű, boróka, bors, áfonya, zsálya.
Saláták Burgonya:
vöröshagyma, feketebors, zeller, petrezselyemzöld, izsóp, tárkony.
Cékla:
köménymag, torma, borsfű, citromfű, kapribogyó.
Káposzta:
köménymag, bors
Paradicsom:
metélőhagyma, petrezselyemzöld, törött bors, bazsalikom, citrom.
Retek:
köménymag, metélőhagyma, citrom, bors.
Uborka:
kapor, petrezselyemzöld, citromlé, bors, paprika, fokhagyma.
Vegyes:
zöldhagyma, bors, citrom, mustár, metélőhagyma, fokhagyma, bazsalikom, tárkony, padlizsán.
Zöldbab:
tárkony, borsfű, citromfű.
Tojásételek - omlettek Általában:
petrezselyemzöld, zöldpaprika, hagyma, metélőhagyma, bors, bazsalikom, tárkony, pirospaprika.
Vajas, sajtos ételek Általában:
köménymag, paprika, kapribogyó, hagyma, metélőhagyma, bors, zeller, kapor, torma, retek.
Befőttek - kompótok Általában:
citrom, fahéj, szegfűszeg, rebarbara, grape-fruit.
Forrás: Lx.hu Konyhás lista