Ünnepi előétel, több hideg fogás esetén a főétel lehet. Nagyon munkás, de megéri a fáradságot. Jó szívvel ajánlom.
Hozzávalók
- 1 kg kacsamáj
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- 0,5 dl konyak
- Fűszerek (bors, majoranna, kakukkfű, bazsalikom, só)
- Füstölt szalonna 20 dg
- 2 dl aszpik
Elkészítése:
A MEGMOSOTT, LEHÁRTYÁZOTT KACSAMÁJAT EGY ÉJSZAKÁRA FOKHAGYMÁS TEJBE ÁZTATJUK. Másnap a legszebb darabokat félretesszük, a többit kétszer ledaráljuk. A tejszínt, 1,5 dl konyakot belekeverjük, a fűszerekkel ízesítjük.
A vékony szelet szalonnákkal egy hosszú pástétomformát kibélelünk. A fűszeres májpürével félig megtöltjük a formát, az egész kacsamájakat rátesszük, majd a többi pürével befedjük. A szalonnaszeletek kihajló széleit ráhajtjuk, az egészet alufóliába csomagoljuk és közepesem meleg sütőben – vízfürdőben – megpároljuk, majd 24 órára hűtőbe tesszük.
Másnap a fóliát lebontjuk, a pástétomot kiborítjuk és egész piros borsszemekkel meghintjük. Aspikot készítünk, amelybe 0,5 dl konyakot keverünk, majd a konyakkal ízesített aszpikot beleöntjük a pástétomformába és visszahelyezzük a pástétomot a formába. Hűtőben dermesztjük, a formából kiemelve szeletekre vágva tálaljuk.