Nálunk a Karácsony Este elképzelhetetlen borleves nélkül. Már kisgyermek koromban is kaphattunk belőle, csak akkor a gyerekeknek a hozzáadott tea mennyisége durván 75 % körül volt. A felnőttek persze az alábbi recept szerint készített levest kapták:
Hozzávalók
- 1 liter jó minőségú száraz fehérbor,
- 1/2 liter garzon tea,
- 1 dl rum, csipet fahéj,
- csipet ánizs,
- 2-3 szem szegfűszeg,
- 2-3 ek vaniliás cukor
- kristálycukor, vagy édesítő, ízles szerint,
- 2-3 nyeset citromhéj, narancshéj,
- csipet só, 2-3 dkg vaj/margarin, 3 db tojás
Elkészitése
A bort a rummal, a fűszerekkel, az édesítő felével, a citrom és narancs héjával feltesszük főni. Forráskor hozzáadjuk a forró garzon teát. A vajat a tojással, a cukor/vagy édesítő másik felvel, a vaniliás-cukorral kikeverjük, a borral lassan felengedjük, majd folyamatosan kevergetve, hogy ne ugorjon össze a tojás a forró lében, forrpontig hevítjük. Lehúzzuk a tűzről, porcelán csészékben azonnal tálaljuk.