Ella receptje Erdélyből. A káposztalé egész különleges ízt ad a levesnek, a férjem szerint olyan, mintha töltöttkáposzta-leves lenne, pedig káposzta nincs is benne. Hozzávalók
- 0,5 kg darált hús
- fél marék rizs
- hagyma, fokhagyma
- sárga és fehér répa lereszelve
- 10 dkg erdélyi szalonna apróra kockázva
- 0,5 kg disznólábszár kockára vágva
- egy csomag zeller zöldje
- 1 liter savanyú káposzta leve
- 2-3 kanál paradicsompüré
- só, bors, majoranna, bazsalikom
- 0,5 dl tejföl
- 1-2 ek liszt
Elkészítése
A szalonnára rádobjuk a felkockázott hagymát és fokhagymát, ha megpirult, jöhet a kockára vágott hús, a fűszerek. Ha a hús már fehér, dobjuk bele a zöldséget, majd pár perc múlva eresszük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Közben készítsük el a húsgombócot, a darált húst dolgozzuk el sóval, borssal, zúzott fokhagymával és a rizzsel, majd a kis, dió nagyságú gombócokat dobjuk a forró levesbe.
Mintegy 45-50 perc alatt minden megpuhul, ezután öntjük bele a káposztalevet. Az eredeti recept szerint be kell rántani, én tejfölös, paradicsomos habarással sűrítettem. A sóval vigyázni kell, mert a káposztalé is sós.
Nekünk nagyon bejött! Jó étvágyat!