A A A

paradicsomos rakott zeller tnA XIX.-XX. századi Erdély egyik meghatározó szereplője volt báró Bornemissza Elemérné, Szilvássy Karola, Bánffy Miklós Erdélyi történet c. könyvének női szereplője, aki híresen jó konyhát vitt anno...A Helikon gondozásában jelent meg szakácskönyve, innen az alapötlete a receptnek, persze mint mindig, most is kicsit módosítottam. Régi jó hagyományos ízeket idézett a végeredmény.

 

Hozzávalók

  • 70-80 dkg megtisztított, felszeletelt zeller
  • 10 dkg fött rizs
  • 70 dkg darálthús
  • 2-3 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, csipet majoranna, bazsalikom, kakukkfű, pirospaprika
  • 2-3 dl sűrített paradicsomlé, amennyit majd felvesz a rakottas
  • 2-3 szép nagy paradicsom
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt

 Elkészítése
A zellerszeletek mindkét oldalát kevés olivaolajban halvány barnára sütjük.
Az olajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket, majd a húst és puhára pároljuk.
Egy jénai edényt kivajazunk, zsemlemorzsával kibéleljük, majd rétegesen lerakjuk először a zellert, utána a rizst, rá a darált húst, most ráöntünk egy kevés paracsomlét. Az utolsó réteg hús legyen, erre pedig a meghámozott és felkarikázott paradicsomok kerülnek, végül pedig a reszelt sajt.
Sütőbe tesszük, 15 percig fedő alatt, majd 5 percig, - amíg a sajt megpirul - már fedő nélkül átsütjük. Gyors, egyszerű és nagyon finom.
Jó étvágyat!

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.