Juhtúró és spárga. Nagyon jó párosításnak tűnt, láttam is egy hasonló receptet, végül ez a kreáció született, mindenkinek jó szívvel ajánlom, nagyon finom volt... Bea szerint karfiollal, vagy brokkolival is ki kell próbálni ezt a juhtúrós mártással kombinált csőben sült csodát.
Hozzávalók
- 1 kg spárga
- 30 dkg juhtúró
- 2,5 dl tejföl
- 1 ek vaj
- 2 ek teljes kiőrlésű liszt
- só, bors, szerecsenció,
- 1 ek cukor, vagy édesítő
- petrezselyem, snidling, bazsalikom levél
- 5 dkg füstölt sajt reszelve
- 3-4 ek vajon pirított zsemlemorzsa
Elkészítése
A megtisztított spárgát 5 cm-es darabokra vágjuk, kevés sós vízben, amibe 1 evőkanál cukrot is tettünk, puhára főzzük.
A vajjal és a liszttel halványbarna rántást készítünk, ezt felengedjük a spárga főzőlevével, fűszerezzük borssal, szerecsendióval, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tejfölt és a zöldfűszereket, majd a juhtúrót. Jól eldolgozzuk. Az állaga olyan legyen, mint a besamell mártás.
Kis vajjal kikenünk egy tűzálló tálat, zsemlemorzsával megszórjuk, belefektetjük a spárga felét, 2 kanál pirított zsemlemorzsát, majd a juhtúrós massza felét és ezt ismételjük. A tetejére jön a reszelt füstölt sajt, majd a sütőbe addig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.
Mennyei eledel.