A A A

Nagyi stíriai metéltje fogalom volt. Különösen azután, hogy szegény egyik alkalommal, amikor épp szűrte le a tésztát, leforrázta a karját, csúnyán leégette a bőrét. De a metélt aznap is fenséges volt. Ő diktálta le nekem a receptet még a hetvenes években, íme:

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • ½ kg szitán áttört száraz tehéntúró
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipetnyi só
  • 1 tojás

A fenti alapanyagokból tésztát gyúrunk, vastagra kisodorjuk és kisujjnyi széles gömbölyű metéltre felvagdaljuk, majd gyengén sózott forrásban lévő vízben kifőzzük. Amikor megfőtt, akkor a vizet tésztaszűrőn lecsurgatjuk és a metéltet egy tálban, 3-4 dkg vajjal összekeverjük.

A Mischunghoz:

 

  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 5 ek tejföl
  • 5 dkg mazsola
  • 2 tojás felvert habja
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • reszelt citromhéja,
  • 5-8 dkg porcukor,

Elkészítése

A tojássárgáját kikeverjük porcukorral, hozzáadjuk a vaníliás-cukrot, a reszelt citromhéjat, a porcukrot és jól kikeverjük, hozzákeverjük tejfölt. A tojás fehérjét felverjük habnak, óvatosan hozzákeverjük a masszához. A kifőtt tésztához hozzákeverjük a Mischungot  és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.

Megjegyzés:

Ma már az ember nehezen szánja rá magát a tészta-gyúrásra, ezért én széles metéltből szoktam készíteni, a túró-effekt okából pedig 10 dkg túrót keverek a Mischunba.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.