Nagyi stíriai metéltje fogalom volt. Különösen azután, hogy szegény egyik alkalommal, amikor épp szűrte le a tésztát, leforrázta a karját, csúnyán leégette a bőrét. De a metélt aznap is fenséges volt. Ő diktálta le nekem a receptet még a hetvenes években, íme:
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- ½ kg szitán áttört száraz tehéntúró
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csipetnyi só
- 1 tojás
A fenti alapanyagokból tésztát gyúrunk, vastagra kisodorjuk és kisujjnyi széles gömbölyű metéltre felvagdaljuk, majd gyengén sózott forrásban lévő vízben kifőzzük. Amikor megfőtt, akkor a vizet tésztaszűrőn lecsurgatjuk és a metéltet egy tálban, 3-4 dkg vajjal összekeverjük.
A Mischunghoz:
- 5 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 5 ek tejföl
- 5 dkg mazsola
- 2 tojás felvert habja
- 1 csomag vaníliás cukor,
- reszelt citromhéja,
- 5-8 dkg porcukor,
Elkészítése
A tojássárgáját kikeverjük porcukorral, hozzáadjuk a vaníliás-cukrot, a reszelt citromhéjat, a porcukrot és jól kikeverjük, hozzákeverjük tejfölt. A tojás fehérjét felverjük habnak, óvatosan hozzákeverjük a masszához. A kifőtt tésztához hozzákeverjük a Mischungot és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.
Megjegyzés:
Ma már az ember nehezen szánja rá magát a tészta-gyúrásra, ezért én széles metéltből szoktam készíteni, a túró-effekt okából pedig 10 dkg túrót keverek a Mischunba.