Nagyon régi receptem ez, amikor gyorsan szerettem volna egy már kész leveshez valami finomságos tészta-jellegű második fogást adni, akkor került erre sor. A gyerekeim biztosan nosztalgiával gondolnak rá.
Hozzávalók
- személyenként 1-2 zsemle
- 2 dl cukros-vaníliás forralt tej
- ½ kg túró
- cukor
- citromhéj reszelve
- mazsola
- 2 tojás
- gondolatnyi só
- néhány kanál tejföl
Elkészítése
A zsemlék tetejéről le kell vágni egy kalapnyit, majd kanállal kivájni a belsejét (fala azért maradjon), hirtelen meg kell forgatni a cukros-vaníliás forralt tejben (kb. 1-1,5 l) a zsemléket, és az előzőleg kivajazott tepsibe el kell helyezni őket szorosan egymás mellé.
A tojássárgáját ki kell keverni a cukorral, sóval, vaníliás cukorral és citromhéjával, hozzá kell keverni a túrót. Fel kell verni a tojás fehérjét habnak, azt is hozzá kell keverni, na meg a mazsolát.
A túrós töltelékkel meg kell tölteni a zsemléket, rá kell tenni az ugyancsak a tejben pillanatra bemártott kalapkákat, megkell szórni kis vajdarabkákkal, cukorral, esetleg tejfölt pöttyintni a tetejére. A kimaradt tejet közéjük/alájuk kell önteni, és sütőben szép pirosra sütni. (A tejnek teljesen fel kell szívódnia.) Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.