Régi, jól bevált receptem Karácsonyra a sonkás-aszaltszilvás egybesült pulykamell. Gyorsan, egyszerűen készíthető el, és fölséges melegen az ünnepi esti vacsoraként, majd Karácsony másodnapján akár előételként hidegen.
Hozzávalók
- 1-1,5 kg pulykamell egészben
- 15-20 dkg Vincellér sonka
- 2 csomag magozott aszalt szilva
- só, bors, kakukkfű, majoranna, bazsalikom
- 0,5-1 dl jó minőségű fehér bor
- 1 csomag bacon-szalonna
Elkészítése
A pulykamell közepén egy hosszú vágást ejtünk. Ebbe a vágásba befektetjük a sonkaszeleteket, majd a magozott aszalt-szilvát. Jó erős (himző) fonallal körbetekerjük és összekötözzük a mellet, mintha sonkát kötöznénk. Kívülről besózzuk, megszórjuk a fűszerekkel. Római tálba (vagy feledes jénaiba) helyezzük, beterítjük a bacon szalonnával.Aláöntjük a fehérbort, majd fóliával letakarva betesszük a sütőbe.
A hús vastagságától függő ideig (1-1,5 óra) először nagy lángon, majd 10-15 perc elteltével közepes lángon (190 fokon) megsütjük.
Leveszük a fóliát és fél citrom levét 1 ek mézzel és 1 kanál olvasztott vajjal összekeverve megkenjük a húst. 10-15 percig nagy lángon, (vagy 200 fok felett felső állásban) pirosra sütjük, majd felszeleteljük. Áfonyával tölött körte is jól illik hozzá. A körtét ajánlott előfőzni.