A A A

IMG 6711 tnRégi, jól bevált receptem Karácsonyra a sonkás-aszaltszilvás egybesült pulykamell. Gyorsan, egyszerűen készíthető el, és fölséges melegen az ünnepi esti vacsoraként, majd Karácsony másodnapján akár előételként hidegen.

Hozzávalók

  • 1-1,5 kg pulykamell egészben
  • 15-20 dkg Vincellér sonka
  • 2 csomag magozott aszalt szilva
  • só, bors, kakukkfű, majoranna, bazsalikom
  • 0,5-1 dl jó minőségű fehér bor
  • 1 csomag bacon-szalonna

Elkészítése

IMG 6703 tnA pulykamell közepén egy hosszú vágást ejtünk. Ebbe a vágásba befektetjük a sonkaszeleteket, majd a magozott aszalt-szilvát. Jó erős (himző) fonallal körbetekerjük és összekötözzük a mellet, mintha sonkát kötöznénk. Kívülről besózzuk, megszórjuk a fűszerekkel. Római tálba (vagy feledes jénaiba) helyezzük, beterítjük a bacon szalonnával.Aláöntjük a fehérbort, majd fóliával letakarva betesszük a sütőbe.
A hús vastagságától függő ideig (1-1,5 óra) először nagy lángon, majd 10-15 perc elteltével közepes lángon (190 fokon) megsütjük.
Leveszük a fóliát és fél citrom levét 1 ek mézzel és 1 kanál olvasztott vajjal összekeverve megkenjük a húst. 10-15 percig nagy lángon, (vagy 200 fok felett felső állásban) pirosra sütjük, majd felszeleteljük. Áfonyával tölött körte is jól illik hozzá. A körtét ajánlott előfőzni.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.