A A A

Az ünnepi étrend egyik elmaradhatatlan kelléke a libamáj. A család minden tagjának kedvencét ifjú aszzony koromban elsőre nem sikerült jól megsütnöm. Azóta persze már kikristályosodott a saját módszerem, így hát közreadom
Hozzávalók

  • 1/2 kg libamáj
  • 1/2 kg libazsír
  • 1/2 l tej
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

A libamájat egy kisebb mély tálba tesszük, ráöntjük a tejet, amiben  előzőleg elkevertük a szétnyomott fokhagymát. Legalább egy órára, de akár egy éjszakára is betesszük a hűtőszekrénybe.
A libazsírt egy magas falú lábosban felforrósítjuk, a tejből kivett és szárazra törölgetett libamájat óvatosan behelyezzük a forró zsírba, majd mindkét oldalát - 2-2 perc  alatt - szép pirosra sütjük. Ekkor a tűzhelye lángját lehalkítjuk és a májat kis lángon - nagyságától függően 15-30 perc alatt - megsütjük. Úgy ellenőrizhető, hogy átsült-e, ha egy hústűt beleszúrunk, ha húslé folyik ki a lukból, még nincs kész, ellenben ha semmi nem csordogál ki onnan, akkor kész. Meg kell várni, amíg kihül, majd át kell tenni abba az edénybe, amelyben tárolni fogjuk, rá kell önteni a zsírt úgy, hogy teljesen ellepje. Hetekig fogyasztható, hűtőben kell tárolni és csak arra kell vigyázni, hogy a máj - lehetőleg minél légmentesebben - mindig be legyen takarva zsírral.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.