Nem először készítettem, és mindig sikere volt. Gyors, egyszerű és nagyon finom. A csirke bőre alá vékonyra szeletelt almát és aszalt-szilvát, vagy a vörös-áfonyát töltünk, majd fűszerezve pihentetjük sütésig. Az áfonyás változatra 9,9 pontot kaptam a férjemtől. Hozzávalók:
- 1 egész bőrös csirkemell
- 1 alma
- 8-10 szem aszalt szilva, vagy fél csomag vörös-áfonya
- fél ananász meghámozva, felszeletelve
- 1-2 ek olaj
- 1 ek vaj
- 2-3 ek nádcukor
- só, bors, tárkony, mustár, édes-csípős csiliszósz
- 1,5 dl tejszín
- sütőzacskó
Elkészítése:
A csirkemell bőre alá bedugdossuk az almaszeleteket, az aszaltszilvákat és/vagy a vörös áfonyát, majd befűszerezzük a felsorolt fűszerekkel. Meglocsoljuk kevés olivaolajjal és betesszük a sütőfóliába, amit lezárunk.
Egy éjszakát pihentetjük így. Másnap betesszük a sütőbe és szép pirosra megsütjük.
Közben a vajra rádobjuk a nádcukrot, karamellt készítünk és az ananászszeleteket inkább nagy lángon megpirítjuk, hogy szép barnásak legyenek. Ekkor levesszük a tűzről, kicsit félre tesszük hülni.
Ezalatt elkészült a csirkemell, ami a sütőzacskóban kis levet is eresztett. A húst vágódeszkára tesszük, a levét ráöntjük az ananászra, az edényt visszatesszük s tűzhelyre, beleöntjük a tejszínt sóval, borssal, kis citromlével, esetleg cukorral fűszerezzük.
A csirkemellet szépen felszeleteljük tálba tesszük, majd ráöntjük a tejszínes ananászos szószt. (Tejszínes ananászos szósz nélkül, krumplipürével is megállja a helyét gyors vacsoraként!)