A A A

Marton napi libamell birsalma repa martassal tnRégen készültem valamilyen Márton-napi liba-félét készíteni. Szép nagy libamellet kaptam. Az eredeti elképzelés szerint birsalma-kompóttal és almás krumplipürével terveztem a menüt, de háttérzajként hallottam, hogy valahol répapürével tálalták. A kettő kombinációja - kuktában száraz rozéval - puhítva, igazán kellemes meglepetés volt. Az almás krumplipürét még Éva tálalta évekkel ezelőtt a liba mellé. Jól passzolt hozzá.

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 kg libamell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 kg birsalma
  • 1 ek libazsír
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 dl száraz rozé bor
  • só, bors,
  • majoranna,
  • bazsalikom,
  • rozmaring
  • 1 db babérlevél
  • 6 szem szegfűszeg
  • kis darab vanília
  • cukor, vagy glukonon 

Elkészítése:

Előző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel. Megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másnapig pihenni.

Egy kisebb fej megtisztított vöröshagymába beleszúrunk 2 szem szegfűszeget. A répát megtisztítjuk, hosszába negyedeljük. 1 birsalmát megtisztítunk, felszeleteljük gyorsan citrommal lekezeljük, hogy ne barnuljon. Kuktában 1 ek forró libazsíron átforgatjuk a libamell mindkét oldalát, hogy a zsír kiolvadjon belőle. Gyorsan beletesszük a répát, az egész hagymát és a felszeletelt birsalmát, kis lángra tesszük, beledobjuk a babérlevelet, ráöntjük a rozét.

Lefedjük a kuktát és hagyjuk dolgozni. Kb. 1 óra, múlva megnézzük, megpuhult-e, ha kell rozét utánaöntünk és  tovább puhítjuk. Ha a mell puha, kitesszük külön tálra, felszeleteljük, kis szaftot öntünk alá és melegen tartjuk.

A kuktában maradt répa-birsalma-hagyma keverékről leszedjük a felesleges zsírt, kis birsalmakompót levével hígítva megturmixoljuk. Kóstoljuk, esetleg sóval, édesítővel kiegészítjük.

Tálalás: almás-krumplipürével, birsalma kompóttal.

Megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá...

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.