Régen készültem valamilyen Márton-napi liba-félét készíteni. Szép nagy libamellet kaptam. Az eredeti elképzelés szerint birsalma-kompóttal és almás krumplipürével terveztem a menüt, de háttérzajként hallottam, hogy valahol répapürével tálalták. A kettő kombinációja - kuktában száraz rozéval - puhítva, igazán kellemes meglepetés volt. Az almás krumplipürét még Éva tálalta évekkel ezelőtt a liba mellé. Jól passzolt hozzá.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1,2 kg libamell
- 1 fej vöröshagyma
- 4 szál sárgarépa
- 1 kg birsalma
- 1 ek libazsír
- 2 fej fokhagyma
- 2 dl száraz rozé bor
- só, bors,
- majoranna,
- bazsalikom,
- rozmaring
- 1 db babérlevél
- 6 szem szegfűszeg
- kis darab vanília
- cukor, vagy glukonon
Elkészítése:
Előző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel. Megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másnapig pihenni.
Egy kisebb fej megtisztított vöröshagymába beleszúrunk 2 szem szegfűszeget. A répát megtisztítjuk, hosszába negyedeljük. 1 birsalmát megtisztítunk, felszeleteljük gyorsan citrommal lekezeljük, hogy ne barnuljon. Kuktában 1 ek forró libazsíron átforgatjuk a libamell mindkét oldalát, hogy a zsír kiolvadjon belőle. Gyorsan beletesszük a répát, az egész hagymát és a felszeletelt birsalmát, kis lángra tesszük, beledobjuk a babérlevelet, ráöntjük a rozét.
Lefedjük a kuktát és hagyjuk dolgozni. Kb. 1 óra, múlva megnézzük, megpuhult-e, ha kell rozét utánaöntünk és tovább puhítjuk. Ha a mell puha, kitesszük külön tálra, felszeleteljük, kis szaftot öntünk alá és melegen tartjuk.
A kuktában maradt répa-birsalma-hagyma keverékről leszedjük a felesleges zsírt, kis birsalmakompót levével hígítva megturmixoljuk. Kóstoljuk, esetleg sóval, édesítővel kiegészítjük.
Tálalás: almás-krumplipürével, birsalma kompóttal.
Megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá...