Mostanában a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, csirkemellre esett a választás vásárláskor.Közben olyan almát sikerült választanom a zöldségesnél, ami kicsit keményebb volt, mint amit szeretünk. így adta magát az ötlet, a hogy vasárnapi ebédhez a csirke valamilyen almás változatára kell egy receptet kreálni. Jól sikerült, gyors, finom, jó szívvel ajánlom.
Hozzávalók 2 személyre:
- 5 szelet ujjnyi vastag csirkemell filé
- 2 alma karikára szeletelve
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek méz
- só, bors
- 1 dl szójaszósz
- 1 tk vaj
- 1 ek zsemlemorzsa
- 1 dl habtejszín
- 5-5 dkg ementáli és karaván füstölt sajt reszelve
Elkészítése:
A mustárt, mézet, frissen törött borsot kis tálkában összekeverjük. A hússzeleteket sózzuk, majd kenőtollal bekenjük a szeleteket, kis tálban lerakjuk úgy, hogy soronként meglocsoljuk a szójaszósszal. 1-2 órát pihentetjük, de ha 1 éjszaka lesz belőle, az is rendben van. A jénai tálat kivajazzuk, zsemlemorzsával beszórjuk. A hús és almaszeleteket egymásra rétegezve lerakjuk. A maradék pácléhez hozzákeverjük a tejszínt, rálocsoljuk a húsra. A tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Fóliával lefedve 30-35 percig légkeverő sütőben 180 fokon sütjük, majd levéve a fóliát felső lángon mintegy 10 percig sütjük, amíg a sajt megpirul.
Zöldborsós rizzsel tálaljuk.
Zöldsalátát adtam hozzá, felkockázott almával és mandarinnal. Félszáraz fehér bor illik hozzá.