A A A

IMG 4304 tnA szarvas combjából, lábszárhúsából érdemes elkészíteni a tokányt. Bár a forrás, ahonnan kinéztem nem írt elő pácolást én mégis bepácoltam, nem vált hátrányára... Félbevágott őszibarackba pottyantott áfonyával és krokettel tálaltam.


Hozzávalók, előkészítés

 

  • 1,25 kg szarvascomb
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 1 egész fej fokhagyma nagyon apróra vágva
  • egészbors, babérlevél, koriandermag, mustármag, borókabogyó, majoranna, bazsalikom és kakukkfű mozsárban jól összetörve, nagyobb lukú szűrőn átszitálva
  • 20 dkg füstölt szalonna apró kockákra vágva
  • 1/2-1 dl testesebb száraz vörösbor a pácoláshoz
  • 1-2 dl száraz fehér bor a tokány elkészítéséhez
  • 1-2 ek paradicsompüré
  • Fejenként 1-2 fél őszibarack vagy mandarin

2-3 nappal az elkészítés előtt a húsról leszedjük a hártyát és hosszúkás csíkokra vágjuk. Legalább 2x leforrázzuk, majd egy edénybe tesszük és megszórjuk a megszitált fűszerszámokkal és meglocsoljuk a vörösborral, de csak annyival, amennyit éppen beszív. Nem kell, hogy tocsogjon a borban. Az edényt lezárjuk és betesszük a hűtőszekrénybe.

Elkészítése

Az elkészítés napján a szalonnakockákat megpirítjuk, beletesszük a hagymát és a fokhagymát, majd amikor az is kezd pirulni, rádobjuk a húst, nagy lángon pirítjuk addig, amíg minden darabon nem látszik, hogy már megkapta a hő, majd a megsózzuk és kisebb lángra tesszük az ételt. Kevéske fehér borral locsoljuk, és elkezdjük párolni. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nehogy leégjen, de mindig csak egy kis borral locsoljuk meg. A húsnak nem szabad úszni a lében. Addig pároljuk ily módon, amíg a hús meg nem puhul. Kb. a párolás félidejénél beletesszük a paradicsompürét.
Tálaláskor a húsos tál közepére tesszük a tokányt, a szélére pedig a felezett őszibarackokat, vagy mandarinszeleteket.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.