A A A

Először Györökön készítettem el még a múlt század 70'-es éveiben, amikor Emil bácsitól - az egyik leghíresebb györöki horgásztól - kaptunk egy szép nagy pontyot, Édesapám igen megdícsért érte. Valamikor 2010- ben nyárvégi évadzáró étek volt Ráckevén. Tehát végy egy szép nagy 2 kg körüli, nem zsíros megtisztított pontyot...


Hozzávalók

 

  • 1 1/2 - 2 kg ponty tisztítva
  • só, bors, babérlevél, koriandermag, ecet, 1 tk. cukor
  • 1 1/2 kg tisztított burgonya, megfőzve, szeletelve
  • 1/2 kg szeletelt hagyma
  • 2-3 szem paprika
  • 2-3 szem paradicsom
  • 6-8 szelet füstölt szalonna
  • 3 dl tejföl, beleaprítva 3-4 szál felszeletelt újhagyma
  • 1 ek olivaolaj

Elkészítése

 

3/4 liter vizet felforralok, beledobom a fűszereket, ecetet, cukrot, majd ráöntöm a mély tálba helyezett pucolt halra és beteszem a hűtőbe.
Pár óra múlva, sütés előtt, a levet leöntöm róla, a hal oldalát 1-1,5 cm-ként bevágom, ebbe a sliccbe hagyma- és paprikaszeleteket tűzködök, annak a tetejére kerülnek a szalonnák, kakastaréj-szerűen bevagdosva.
A tepsi aljára 2-3 szelet szalonnát teszünk, majd felszeletelt hagymából, paprikából, paradicsomból, és a főtt burgonyaszeletekből megágyazunk a halnak, erre ráfektetjük, majd leöntjük az olivaolajjal elkevert ízesített tejföllel.
30-40 perc alatt pirosra sütjük, azonnal tálaljuk!

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.