Még a 80-as években, a nagy kártyacsaták idején kápráztatott el bennünket Géza barátunk ezzel a költeménnyel. Közreadom, hátha valakinek így Karácsony táján halászlé helyett kedve támadna ezt a finomságot elkészíteni..
Hozzávalók
- 1 kg halhús vegyesen (ponty, keszeg, apróhal),
- 3-4 sárgarépa, fehérrépa, hagyma,
- 2-3 dl száraz könnyű vörösbor,
- 2 dl tejszín,
- haltej és ikra,
- só, bors, citromlé,
- 1 teáskanál liszt,
- kevés édesítőszer (ízlés szerint)
Elkészítés
A megtisztított halhúst, az ikrát és a haltejet a zöldséggel, hagymával, sóval, borssal feltesszük főni, 35-40 percig főzzük. Ha minden megpuhult, akkor leszűrjük a levet, a haltejet és az ikrát félre tesszük, majd a zöldséget és a halhúst szitán átpasszírozzuk. Turmixgépbe teszünk 1 dl hallét, a tejszínt, a vörösbort a citromlét és hangyányi édesítőt. Összeturmixoljuk, majd a leszűrt hallével felengedjük, és forrpontig hevítjük. (Nem forraljuk) Beletesszük a tejet és az ikrát, tálaljuk.