A A A

A békeidőkben - szüleimnél - az ünnepi ebéd elmaradhatatlan kelléke volt a húsleves, ami csak marhahúsból volt az igazi, és a leves meg a főétel között ettük a főtt marhahúst tejfölös tormával. Ma is úgy érzem, ha igazán kedvezni akarok, vagy csak valamelyikünk gyógyulását szeretném, marhahúsból főzök levest...Megkóstoltam Bécsben is, de őszintén szólva a saját receptemnél nem volt jobb. Mondjuk pariban voltak :-)

Hozzávalók

  • 1 kg marhacomb, vagy felsál,
  • 1 nagy fej hagyma, a végébe tűzködve 2-3 szegvűszeg,
  • 2 evőkanál só,
  • 1 kávéskanál egész bors, csipet sáfrány, babérlevél, szerecsendió virága, majoránna,
  • 5-6 db fehérrépa,
  • 4-5 sárgarépa,
  • 1 kisebb fej karalábé,
  • 1 kisebb fej zeller,
  • 1 doboz tejföl,
  • 1 üveg torma,
  • kis cukor

Elkészítés

 

A húst megmossuk, a zöldséget megtisztítjuk, a fűszereket beletesszük a teatojásba és az egész mennyiséget egy nagy lábosba helyezzük. Hideg vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd nagy lángon feltesszük főni. Ha felforrt, szűrőkanállal levesszük a habját, kis lángra állítva 2 órán át - a hús megpuhulásáig - főzzük.  A leszűrt levest főtt cérnametélttel tálaljuk. (Én külön sós vízben szoktam ezt megfőzni.) A tormát és a tejfölt kis tálban összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, kicsit megcukrozzuk. Ezzel és piritós kenyérrel tálaljuk a húst, mellette külön a zöldségeket.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.