Férjem szaftos húst kért vasárnapi ebédként. A szaftja egészen különlegesen finomra sikerült, a rozmaringos pác, a paradicsompüré és a tejföl, talán az a kis száraz bor is hozzájárult ehhez. Nem fogyókúrás ebéd, de 10 pontot kaptam rá..
Hozzávalók
- személyenként 2 szelet tarja
- pácolásához: só, bors, frissen őrölt koriander, kömény, paradicsompüré, szójaszósz, oliva olaj, friss rozmaringlevelek
- 2-3 szelet füstölt szalonna felkockázva
- 1 dl száraz fehér bor
- 3-4 kanál tejföl + 3 tk. paradicsompüré
- 1 ek liszt
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítése
A tarja szeleteket kiklopfoljuk és a fenti fűszerszámokkal bepácoljuk 1 éjszakára.
A kockára vágott szalonnát kiolvasztjuk, majd a pirított kockákat kiszedjük. Kis oliva olajat hozzátéve a szalonna zsírjához, a pácolt szeleteket hirtelen átsütjük és átszedjük egy jénai tálba, vagy tepsibe, amiben majd sütni fogjuk. A sütés után maradt sült-szafthoz hozzáöntjük a maradék páclét és az 1 dl bort, összeforraljuk, majd a tejfölbe kevert paradicsompüréhez hozzáadjuk a lisztet, belekeverjük a sült-hús-szaftba, 1/2 percig összeforraljuk és ráöntjük a jénaiban várakozó hús-szeletekre. Előmelegített légkeveréses sütőben, 190 fokon fóliával lefedve 30-35 percig sütjük, levesszük a fóliát, rászórjuk a sajtot és még 10-15 percig felső lángon (vagy grill fokozaton) sütjük, amíg a sajt kicsit megpirul. Nagyon finom a szaftja. Rizzsel, zöld salátával, de akár kovászos uborkával is kiváló. Hűtött rozét ittunk hozzá.