Gyönyörű birsalmát kaptam a héten és volt 4 szelet bepácolt karaj a mélyhűtőben.Ebből szerettem volna alkotni valamit.Az eredmény élményszámba ment, ezért is teszem gyorsan közzé, nehogy a feledés homályába vesszen... Mire észbekaptam már el is fogyott, így kép sajnos nem készült róla.
Hozzávalók
- 4 szelet karaj - előzőleg só-bors-majoranna-bazsalikom-szója-olivaolaj pácban pácolva
- 2-3 ek liszt a húst bele kell hengergetni
- 5 dgk vaj
- 2 szép nagy birsalma meghámozva, újjnyi szeletekre vágva, citromos vízbe áztatva
- 2 ek barnacukor
- só, bors, szegfűbors darálva
- 2-3 ek méz
- 1,5 - 2 dl rozé
Elkészítése
Egy nagy tefolonedényben a karajszeleteket a vajban - lisztben meghempergetve - elősütjük, majd kis edényben, fedővel letakarva tartjuk. A maradék vajra szórjuk a barnacukrot, hogy a cukor karamellizálódjon, majd a sót, borsot, szekfűborsot. Ha kell, a vajat pótoljuk, mielőtt rádobjuk a birsalmaszeleteket. Figyelni kell, hogyan karamellizálódik a birsalma. Fakéssel forgatjuk. Ha mindkét oldala szép barnás, visszatesszük a húsokat úgy, hogy mindegyiknek a tetejére kerüljenek a birsalmák. Kb. 1,5 dl rozét öntünk alá és lefedve pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, kb. 20 perc. Ha a leve elfogyna, egy kis rozéval pótoljuk.
Megkóstoljuk. Ha nagyon fanyar lenne, rácsurgatunk 2-3 ek mézet és összerázzuk. Én basmani rizzsel tálaltam, a húst mandarin-szeletekkel díszítettem és persze Juhász Rozé járt hozzá.