Régóta terveztem, most elkészült. Konzultáltam Ágival a Gráf Szalonban, megnéztem Jamie Olivier húsvéti újságját, végül egy saját kreáció született. 9,9 pontosra sikerült, pedig a férjem az elején nagyon idegenkedett tőle... Így hát jó szívvel ajánlhatom.
Hozzávalók
2 kg-os báránycomb, amiről minden zsiradékot lefejtettem
- 1 fej hagyma felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma
- füstölt szalonna a tűzködéshez
- 2.3 szál sárga és fehérrépa
- friss rozmaringlevelek és kakukkfűlevelek,
- só, bors, száraz tárkonylevél morzsolt
- citromlé, kanál méz
- 1 dl fehérbor (vagy rozé)
- 5 dkg vaj
Elkészítése
A letisztított combot előző este megspékeltem szalonnával, de minden lyukba tűztem egy kis rozmaringlevelet is. Sóztam, borsoztam, fóliába tekertem, hűtőbe tettem. Másnap tepsiben a zöldségekből, hagymából megágyaztam neki, a zöldségek közé is kevertem friss rozmaring és kakukkfűleveleket. A combot jól bekentem vajjal, ráfektettem a zöldségágyra, alá önöttem a bort, letakartam fóliával és be a sütőbe 180 fokon. Állítólag minden 40 dekára 10 percet kell szánni, plusz 20 percet arra, hogy megpiruljon, de szerintem ha olyan vastag a comb, mint a miénk volt, akkor legalább 1 óra 20 perc fólia alatt. 20 percenként meg kell locsolni a saját levével. Az utolsó 2 perc előtt jöhet rá a citrom+méz+kanál vaj+ a sülő hús leve... és felső lángon szép pirosra kell sütni. Puha, omlós, remek húsvéti ebéd volt. Zelleres krumplipüré volt a garnirung, petrezselyemmel megszórva.