A A A

koviubi tnKlári barátnőm receptje alapján csinálom már évek óta a kovászos uborkát. Most, hogy a nagy családi összejöveteljre készülünk Györökön, legfőbb ideje, hogy közzétegyem, mindannyiotok okulására. Nem lehet elrontani.

 Hozzávalók

  • 3 kg egyforma nagyságú (8-10 cm) uborka
  • 2 fej fokhagyma tisztítva
  • 1 csomag szárazkapor
  • 3 ek só - 2,5 l vízben felforralva
  • fél csomag fekete bors (egész)
  • 6-9 babérlevél
  • 1 közepes méretű burgonya hámozva, mosva
  • 1 kenyér sarka

Elkészítése

A vízet felforraljuk a sóval. Az uborkák mindkét végét levágjuk, darabonként hosszában bevágjuk 3 oldalról. Az 5 literes üvedg aljába tesszük a kapor felét. Az uborkákat szépen sorban függlegesen egymás mellé helyezzük. Az első sor után bedobáljuk a fokhagyma-babérlevél-bors felét. Jöhet a második sor uborka. Az utolsó sor lehet, hogy már csak fektetve fér el. Nem kell dugig tenni uborkával, maradjon hely a kapornak, a burgonyának és a kenyérnek. Ezeket az egész uborkahalmaz tetejére tesszük, majd leöntjük a forró sós lével. Kis tányért teszünk a tetejére, napos helyen 3-4 nap alatt kész. Ekkor kidobjuk a burgonyát és a kenyeret. Az uborkát üvegekbe tesszük, rászűrjük a levet.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.