Klári barátnőm receptje alapján csinálom már évek óta a kovászos uborkát. Most, hogy a nagy családi összejöveteljre készülünk Györökön, legfőbb ideje, hogy közzétegyem, mindannyiotok okulására. Nem lehet elrontani.
Hozzávalók
- 3 kg egyforma nagyságú (8-10 cm) uborka
- 2 fej fokhagyma tisztítva
- 1 csomag szárazkapor
- 3 ek só - 2,5 l vízben felforralva
- fél csomag fekete bors (egész)
- 6-9 babérlevél
- 1 közepes méretű burgonya hámozva, mosva
- 1 kenyér sarka
Elkészítése
A vízet felforraljuk a sóval. Az uborkák mindkét végét levágjuk, darabonként hosszában bevágjuk 3 oldalról. Az 5 literes üvedg aljába tesszük a kapor felét. Az uborkákat szépen sorban függlegesen egymás mellé helyezzük. Az első sor után bedobáljuk a fokhagyma-babérlevél-bors felét. Jöhet a második sor uborka. Az utolsó sor lehet, hogy már csak fektetve fér el. Nem kell dugig tenni uborkával, maradjon hely a kapornak, a burgonyának és a kenyérnek. Ezeket az egész uborkahalmaz tetejére tesszük, majd leöntjük a forró sós lével. Kis tányért teszünk a tetejére, napos helyen 3-4 nap alatt kész. Ekkor kidobjuk a burgonyát és a kenyeret. Az uborkát üvegekbe tesszük, rászűrjük a levet.