A A A

marinalt gomba tnValamikor ifjú asszony koromban Gombos Marci barátunk készített marinált gombát, marinált paprikát és nagyon ízlett. A távoli múlt homályából most felbukkant emlékeimben és kedvem támadt elkészíteni, mivel salátának, de akár piritós kenyérkockákra vendégváró falatkáknak is kíváló. Kutattam receptek után, végül egy saját variáció készült el, így:

Hozzávalók

  • 1 kg apró csiperkegomba
  • ½ póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag friss kapor
  • 1 csomag petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • 10 szem fekete bors
  • 6 szem szegfűbors
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 kávéskanál koriandermag
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tárkonyecet
  • 2 paradicsom-paprika
  • 4 evőkanál olívaolaj


Elkészítése

Egy lábosba teszem az olívaolaját, a cukrot, sót, és a fűszereket. Melegítem, majd amikor a cukor megolvad, hozzáteszem a hagymát, a gombát, és a paprikát, végül a tárkonyecetet, ha kell 1/2 – 1 dl vízzel felengedem. (Kóstolni célszerű.) Forrás után a hőfokot kisebbre veszem, lassan főzöm még 5-8 percig. Ezután belekeverem a fokhagymát és a zöldfűszereket, még két percig párolom.
Ezután hagyni kell kihűlni, majd áteszem egy befőttes üvegben, és be a hűtőbe. Akár azonnal is fogyasztható, de akár néhány hétig is eltartható a hűtőben.

U.i.: Borisz, készülhet csak zöld és piros paprikából is, hagymával...  mivelhogy nálatok nincs gomba :-(

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.