Valamikor ifjú asszony koromban Gombos Marci barátunk készített marinált gombát, marinált paprikát és nagyon ízlett. A távoli múlt homályából most felbukkant emlékeimben és kedvem támadt elkészíteni, mivel salátának, de akár piritós kenyérkockákra vendégváró falatkáknak is kíváló. Kutattam receptek után, végül egy saját variáció készült el, így:
Hozzávalók
- 1 kg apró csiperkegomba
- ½ póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag friss kapor
- 1 csomag petrezselyem
- 2 babérlevél
- 10 szem fekete bors
- 6 szem szegfűbors
- 4 szem szegfűszeg
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 evőkanál cukor
- 1 dl tárkonyecet
- 2 paradicsom-paprika
- 4 evőkanál olívaolaj
- só
Elkészítése
Egy lábosba teszem az olívaolaját, a cukrot, sót, és a fűszereket. Melegítem, majd amikor a cukor megolvad, hozzáteszem a hagymát, a gombát, és a paprikát, végül a tárkonyecetet, ha kell 1/2 – 1 dl vízzel felengedem. (Kóstolni célszerű.) Forrás után a hőfokot kisebbre veszem, lassan főzöm még 5-8 percig. Ezután belekeverem a fokhagymát és a zöldfűszereket, még két percig párolom.
Ezután hagyni kell kihűlni, majd áteszem egy befőttes üvegben, és be a hűtőbe. Akár azonnal is fogyasztható, de akár néhány hétig is eltartható a hűtőben.
U.i.: Borisz, készülhet csak zöld és piros paprikából is, hagymával... mivelhogy nálatok nincs gomba :-(