A A A

Vízkőoldó, lefolyótisztító

A vízkő oldására használjunk ecetet, kerüljük a klórtartalmú tisztítószereket! Előzzük meg az ételmaradékok és a hajszálak lefolyóba kerülését! Dugulás esetén először fizikailag tisztítsuk ki a lefolyót, és használjunk WC pumpát! Az ecettel kevert szódabikarbóna feloldja a dugulást.

Amikor tisztítószert vagy festéket, lakkot választunk, részesítsük előnyben a víz alapúakat az oldószer alapúakkal szemben, illetve szerves anyagok használata esetén növényi eredetűt vegyünk kőolajszármazékok helyett. Ez utóbbiak az ipari tisztítás ellenére tartalmaznak szennyező anyagokat, és általában jóval lassabban bomlanak le, mint a növényi származékok. Az ásványi savak helyett, mint amilyen a sósav, használjunk természetes savakat: ecetet, citromot.
 
A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátokat, sőt egyes edénytisztító szerek erős savakat illetve lúgokat (nátrium- illetve kálium-hidroxid) is tartalmaznak a kórokozók elpusztítása érdekében. Ezek a szerek azon túl, hogy szennyezik a környezetet, az egészségünknek se használnak. Az egyes ilyen szerekben található benzol például rákkeltő.

Edénytisztításra tökéletesen alkalmas az ecet vagy a citrom, súrolásra konyhasót, mosószódát vagy szódabikarbónát ajánlunk.

Kipróbálhatjuk a mikroszálas tisztítókendőket (a legtöbb drogériában már kaphatóak), amelyekhez sokkal kisebb mennyiségben, vagy egyáltalán nem szükséges tisztítószereket használni.

Tippjeink környezetbarát mosáshoz:

Ne használj a szükségesnél több mosószert! A mosóporok csomagolásain a gyártók előszeretettel ajánlanak a szükségesnél nagyobb adagolást. Az ideális mennyiség függ a mosógép méretétől, a mosott ruhák mennyiségtől, a víz keménységétől. Kísérletezd ki, hogy nálad mekkora a legkisebb elegendő adag - a próbálkozást kezdd a gyártó által ajánlott mennyiség kétharmadával!

Csak lebomló, foszfát-, foszfonát- és nonilfenol-etoxilátmentes mosószert vegyél!

A mosóporhoz mosószódát keverve kevesebb mosópor, az ajánlottnak akár egyötöde is elegendő. A mosószóda erősen lúgos kémhatású, zsíroldó, vízlágyító hatású fehér por. Gyártása során nem keletkezik a környezetre káros melléktermék, használat után pedig lebomlik.

Környezeti szempontból a nagy cégek termékei közül a mosópor jobb, mint a folyékony mosószer, és a porkoncentrátum jobb, mint a normál mosópor.

Sokan egyáltalán nem használnak öblítőszert. Ezek az érzékenyebb bőrűeknél allergiát okoznak, ráadásul használatuknak köszönhetően 20 százalékkal csökken a textíliák nedvességfelvevő képessége. Próbáld ki egyszer nélküle, hátha neked sem fog többé hiányozni. Ha illatosítani szeretnéd a ruhákat, tégy egy-két csepp illóolajat az öblítővízbe!

Előmosást csak akkor végezz, ha az feltétlenül szükséges!

A mosógép energiafelhasználásának kb. 90%-áért a vízmelegítés felelős. Ezért a kevésbé koszos ruhákat elég 40°C-os vízben mosni. 90°C-os vízben csak a nagyon szennyezett ruhákat mosd!


forrás: http://www.tudatosvasarlo.hu/

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.