Nem szeretem a fűszerkeverékeket. Legjobb, ha az ember - különösen nyáron - élő fűszernövényeket használ, cserépből, vagy a kertből. Télen pedig a fűszerek morzsolt változatát veszi. Legjobb minőségűek a Horváth Rozi és a Kotányi fűszerek. Itt ahhoz kaphattok tanácsot, hogy melyik fűszer mihez passzol. |
|
|
|
Angelika: |
|
salátafőzelék és –mártás, tápszerek, likőrök, gyomorkeserűk, aromás borok. |
Angosztura: |
|
likőrök, bólék, gyógyborok. |
Áfonya: |
|
vadas mártások, dzsem, bor. |
Ánizs: |
|
főzelékek, édes rizs, pudingok, sós sütemények, mártások, likőrök. |
Babérlevél: |
|
levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka és káposzta eltevésénél, halmarinálásnál. |
Bazsalikom: |
|
levesek, fehérbab-főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek. |
Boróka: |
|
főzelékek, saláták, húsételek, pácok, vadpástétomok, savanyú káposzta |
Bors: |
|
levesek, főzelékek, saláták, húsételek, mártások, pácok. |
Borsikafű: |
|
hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsos és gombás ételek, kolbászáruk, majonézek, mártások, ecetes és vizes uborka eltevésénél, borspótlásra is alkalmas. |
Borsmenta: |
|
zöldborsó, töltelékek, gyümölcssaláták, borok, likőrök. |
Cayenni bors: |
|
sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos és tojásos ételek, mártások, savanyúságok eltevésénél. |
Citrom: |
|
gyümölcslevesek, saláták, kompótok, rizses ételek, puncs, mártások, italok. |
Citromfű: |
|
gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek, szárnyas és vadas ételek, növényi ecetek. |
Csillagánizs: |
|
sütemények, gyümölcslevesek, szilva- és birskompót, likőrök. |
Édes kömény: |
|
főzelékek, saláták, halételek, marinádok, teasütemények. |
Fahéj: |
|
sütemények, kompótok, gyümölcslevesek, rizs és tojásételek, forralt bor. |
Fehér üröm: |
|
ürmösbor, likőr. |
Fekete üröm: |
|
mártások, liba- és sertéssült, káposzta- és gombaételek. |
Fokhagyma: |
|
levesek, főzelékek, saláták, vadas ételek, vagdalt húsok, mártások, pácok, konzerváruk, kolbászáruk. |
Gyömbér: |
|
hús, bab, burgonya és gyümölcslevesek, mártások, uborka, tök és gyümölcsök eltevéséhez. |
Izsóp: |
|
burgonya, zeller, petrezselyem, hal- és hússalátáknál, pecsenyéknél és pácoknál. |
Kakukkfű: |
|
levesek, sültek, burgonyafőzelék, savanyú káposzta, saláták, töltött káposzta, vagdalt hús, vadas mártások, növényi ecetek. |
Kapor: |
|
szósz, főtt húsok, húsgombócok, halételek, saláták, főzelékek, gombamártás, körözött, sütemények, uborka és káposzta eltevésnél. |
Kapri: |
|
mártások, körözöttek, vadhúsok. |
Kardamomi: |
|
mézeskalács, szeszes italok, fűszerkeverékek. |
Koriander: |
|
sültek, húspácok, szószok, marinádok, káposzta, uborka, paprika eltevésénél. |
Kömény: |
|
levesek, saláták, burgonyás ételek, káposzta, főzelékek, vajas, sajtos, túrós keverékek, sültek, kolbászáruk. |
Kurkuma: |
|
mártások, fűszerkeverékek, étel- italszínezés. |
Lestyán: |
|
levesek, főzelékek, saláták, mártások, szeszes italok. |
Majoránna: |
|
levesek, burgonya-, babfőzelékek, húsételek és készítmények, mártások, májgombóc, májas hurka. |
Metélőhagyma: |
|
burgonya-, bab-, borsó-, és húslevesek, uborka, burgonya-, francia-, hús-, virsli- és vegyes saláták, sültek, tojásos, vajas, sajtos és túrós ételek és mártások. |
Mustár: |
|
pácok, mártások, majonézek, kolbászáruk, uborka és paprika eltevésénél. |
Narancshéj: |
|
sütemények, édes- és likőripari készítményekhez. |
Paprika: |
|
csípős, magyaros ételek, mártások, saláták, húsok, sajtos és vajas ételek, körözöttek. |
Petrezselyem: |
|
levesek, főzelékek, sült és párolt húsok, tojásételek, saláták. |
Szerecsendió: |
|
levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok. |
Szurokfű: |
|
bab-, paradicsomleves, húsételek, főzelékek, töltelékek, vadas mártások. |
Tárkony: |
|
mártások, saláták, ecetes savanyúságok, levesek, bárány, szarvas, őz, vadnyúl stb. húsételekhez, zöldbab-, borsó- és burgonyafőzelék, növényi ecetek. |
Torma: |
|
forró kolbászok, főtt sonka, marhahús körítésére. |
Turbolya: |
|
leves, tyúk- és báránysült. |
Vanília: |
|
sütemények, kompótok, fagylaltok, édes ételek, mártások, forralt bor, likőr. |
Vasfű: |
|
saláták, levesek. |
Zeller: |
|
levesek, saláták, ecetek, főzelékek, mártások, majonézek, hús és tojás, túrós és vajas ételek. |
Zsálya: |
|
zsíros húsételek, körítések, szárnyas és vadhúsok, hústöltelékek, májas ételek, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok, főtt tészták. |