A A A
Nem szeretem a fűszerkeverékeket. Legjobb, ha az ember - különösen nyáron - élő fűszernövényeket használ, cserépből, vagy a kertből. Télen pedig a fűszerek morzsolt változatát veszi. Legjobb minőségűek a Horváth Rozi és a Kotányi fűszerek. Itt ahhoz kaphattok tanácsot, hogy melyik fűszer mihez passzol.
     
Angelika:        salátafőzelék és –mártás, tápszerek, likőrök, gyomorkeserűk, aromás borok.
Angosztura:       likőrök, bólék, gyógyborok.
Áfonya:          vadas mártások, dzsem, bor.
Ánizs:       főzelékek, édes rizs, pudingok, sós sütemények, mártások, likőrök.
Babérlevél:       levesek, főzelékek, mártások, ecetes ételek, savanyú uborka és káposzta eltevésénél, halmarinálásnál.
Bazsalikom:       levesek, fehérbab-főzelék, saláták, pácok, mártások, sültek, halételek, növényi ecetek.
Boróka:       főzelékek, saláták, húsételek, pácok, vadpástétomok, savanyú káposzta
Bors:       levesek, főzelékek, saláták, húsételek, mártások, pácok.
Borsikafű:       hüvelyes főzelékek, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsos és gombás ételek, kolbászáruk, majonézek, mártások, ecetes és vizes uborka eltevésénél, borspótlásra is alkalmas.
Borsmenta:        zöldborsó, töltelékek, gyümölcssaláták, borok, likőrök.
Cayenni bors:        sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos és tojásos ételek, mártások, savanyúságok eltevésénél.
Citrom:        gyümölcslevesek, saláták, kompótok, rizses ételek, puncs, mártások, italok.
Citromfű:        gyümölcslevesek, szószok, főzelékek, gombaételek, szárnyas és vadas ételek, növényi ecetek.
Csillagánizs:       sütemények, gyümölcslevesek, szilva- és birskompót, likőrök.
Édes kömény:       főzelékek, saláták, halételek, marinádok, teasütemények.
Fahéj:       sütemények, kompótok, gyümölcslevesek, rizs és tojásételek, forralt bor.
Fehér üröm:       ürmösbor, likőr.
Fekete üröm:        mártások, liba- és sertéssült, káposzta- és gombaételek.
Fokhagyma:        levesek, főzelékek, saláták, vadas ételek, vagdalt húsok, mártások, pácok, konzerváruk, kolbászáruk.
Gyömbér:        hús, bab, burgonya és gyümölcslevesek, mártások, uborka, tök és gyümölcsök eltevéséhez.
Izsóp:        burgonya, zeller, petrezselyem, hal- és hússalátáknál, pecsenyéknél és pácoknál.
Kakukkfű:        levesek, sültek, burgonyafőzelék, savanyú káposzta, saláták, töltött káposzta, vagdalt hús, vadas mártások, növényi ecetek.
Kapor:        szósz, főtt húsok, húsgombócok, halételek, saláták, főzelékek, gombamártás, körözött, sütemények, uborka és káposzta eltevésnél.
Kapri:         mártások, körözöttek, vadhúsok.
Kardamomi:        mézeskalács, szeszes italok, fűszerkeverékek.
Koriander:        sültek, húspácok, szószok, marinádok, káposzta, uborka, paprika eltevésénél.
Kömény:        levesek, saláták, burgonyás ételek, káposzta, főzelékek, vajas, sajtos, túrós keverékek, sültek, kolbászáruk.
Kurkuma:        mártások, fűszerkeverékek, étel- italszínezés.
Lestyán:        levesek, főzelékek, saláták, mártások, szeszes italok.
Majoránna:       levesek, burgonya-, babfőzelékek, húsételek és készítmények, mártások, májgombóc, májas hurka.
Metélőhagyma:        burgonya-, bab-, borsó-, és húslevesek, uborka, burgonya-, francia-, hús-, virsli- és vegyes saláták, sültek, tojásos, vajas, sajtos és túrós ételek és mártások.
Mustár:        pácok, mártások, majonézek, kolbászáruk, uborka és paprika eltevésénél.
Narancshéj:        sütemények, édes- és likőripari készítményekhez.
Paprika:        csípős, magyaros ételek, mártások, saláták, húsok, sajtos és vajas ételek, körözöttek.
Petrezselyem:        levesek, főzelékek, sült és párolt húsok, tojásételek, saláták.
Szerecsendió:        levesek, főzelékek, húsételek, húsgombócok.
Szurokfű:        bab-, paradicsomleves, húsételek, főzelékek, töltelékek, vadas mártások.
Tárkony:        mártások, saláták, ecetes savanyúságok, levesek, bárány, szarvas, őz, vadnyúl stb. húsételekhez, zöldbab-, borsó- és burgonyafőzelék, növényi ecetek.
Torma:        forró kolbászok, főtt sonka, marhahús körítésére.
Turbolya:        leves, tyúk- és báránysült.
Vanília:        sütemények, kompótok, fagylaltok, édes ételek, mártások, forralt bor, likőr.
Vasfű:        saláták, levesek.
Zeller:        levesek, saláták, ecetek, főzelékek, mártások, majonézek, hús és tojás, túrós és vajas ételek.
Zsálya:        zsíros húsételek, körítések, szárnyas és vadhúsok, hústöltelékek, májas ételek, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok, főtt tészták.

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Ha még nem regisztrált, a bal oldali menüben található linkre kattintva megteheti.