Szilvi lányomé az érdem, ő készített először bodzaszörpöt. Amióta nekünk teljesen autómentes környezetben a telekhatáron épp egy bodzafa áll, azóta készítem én is a bodzaszörpöt. És minden évben rákérdezek az arányokra Szilvinél. Így hát most lerögzítem magamnak és mindenkinek, aki szereti. Mert nagyon finom! Hozzávalók
- 20 fej bodza
- 3,5 kg cukor
- 2 liter víz
- 2 szem narancs
- 2 szem citrom
- 5 dkg citromsav
- 0,5 dkg nátriumbenzoát
Elkészítése
A cukorból a vízzel szirupot készítünk, nem kell felforralni, hamar megolvad. A szirupot kihűtjük, hozzáadjuk a citromsavat és a tartósítószert. A narancsot és a citromot felkarikázzuk. 5 literes üveg aljára tesszük a felkarikázott gyümölcs egyik felét, rá a bodzát, majd a gyümölcs másik felét és ráöntjük a szirupot.
Lefedve tartjuk 7-10 napig, 3-4 naponként megkeverjük. A 10. napon leszűrjük, üvegekbe öntjük, télire is eláll. Szódával, ásványvízzel higítva, lehűtve kiváló.