Balatonról hazafelé autózva hallottam ezt a receptet a rádióban. Vagy 20 éve nem főztem lekvárt, itt volt az ideje, hogy ismét neki álljak. A Magyar Konyha egyik munkatársának a receptjét könnyen megtaláltam az interneten. Sikerült savanyú almát is kapni hozzá. Az üvegek fejre állítása nekem teljesen új volt, remélem sikerül ez a tartósítás. Az íze valóban egészen különleges.
Hozzávalók
- 2 kg szilva
- 2 kg savanykás alma
- 1 kg paradicsom
- 1,5 kg kristálycukor
- 4-5 cm egész fahéj
- 5-6 szem szegfűszeg
Elkészítése
A szilvát ki kell magozni, egy pohár vízzel és a fűszerekkel föl kell tenni párolódni. Amikor eresztett egy kis levet, hozzákell tenni a cukrot.Az alma magházát ki kell vágni, nem kell meghámozni, csak apró kockára vágni és rögtön a szilvához tenni. A paradicsomot le kell forrázni, a héját le kell húzni, apróra vágni, megy a fazékba. Kevergetni kell, mert könnyen odakap. Akkor kész, ha az alma puha. Nem baj, hogy darabos marad, sőt!
A dzsemet forrón üvegekbe kell merni, öt perc fejenállás, egy nap dunsztolókosár és irány a spájz. Egy pohárka szilvapálinkát is öntöttem az utolsó pillanatban két-három - külön címkézett – kis üvegre való maradékhoz.
http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/kulonleges-szilvalekvar