Volt a mélyhűtőben egy leveles tészta. Sajtkrém, füstölt sajt, tejföl mindig van otthon, az udvaron a fűszeres ládában pedig a fűszernövények. Így állt össze a pite az idei Anya-napra. Végül fagylaltot már nem is kértek a lányok..., csak Benjámin.
Hozzávalók
- 0,5 kg levelestészta
- 1 doboz fűszeres almmetta sajtkrém
- 15 dkg füstöltsajt lereszelve
- 3-4 kanál tejföl
- 1 tojás
- só, bors, reszelt köménymag
- snidling apróra vágva
- rozmaring levelek apróra vágva
- 1,5-2 pár virsli felkarikázva (lehet 15 dkg szeletelt főtt füstölt tarja, vagy sonka)
Elkészítése
A töltelék: a sajtkrémet, a füstölt sajt 2/3-át a fűszereket és a tojás fehérjét jól elkeverjük.
A levelestésztát 2/3 - 1/3 arányban elosztjuk, a nagyobbik felét belesimítjuk a kivajazott, kilisztezett piteformába. Elterítjük rajta a sajtkrémet, szépen elosztjuk a virslikarikákat, (vagy a sonkaszeletekkel befedjük a sajtot). Ráborítjuk a tészta másik felét, megszúrkáljuk, vagy kis karikákat vágunk ki belőle, hogy a levegő kiszabaduljon.
A tojás sárgáját 1 evőkanál tejföllel elkeverjük és bekenjük vele a pitét. 190 fokon 25 percig sütjük légkeverő sütőben. Rászórjuk a maradék reszelt füstölt sajtot és még 5 percig sütjük.
Hidegen, melegen egyaránt finom.