A A A

josa valeria 6Az allergiaszezon sokakat már nem ér meglepetésként, tisztában vannak a fellépő tünetetekkel, illetve jó esetben hangsúlyt fektetnek ezek megelőzésére. Ugyanakkor mások számára talán ez az első időszak, amikor szembesülnek azzal, hogy bizony valami allergiás reakciót vált ki szervezetükben.
2016 nyarán a témakörben már beszélgettünk Dr. Jósa Valéria fül-orr-gégész, allergológus és immunológus szakorvossal. Ezúttal ismét a segítséget kértük a témakör más oldalról történő megközelítésében.

Kozma Gabor 1A téli hónapok végének közeledtével lassacskán beköszönt a tavasz. Hideg és meleg időjárás váltakozik táptalajt biztosítva a vírusoknak, az influenzaszerű megbetegedéseknek. A zord időjárás eredményeként limitált a napsütéses órák száma, az emberi szervezet vitamin-ellátottsága lassacskán kimerül, sokszor a pótlásra tett erőfeszítések ellenére. Egy életerős felnőtt ember számára elengedhetetlen, hogy a test ne szenvedjen hiányt a szükséges szerves vegyületekben. Az 50 év alatti korosztály vitaminpótlásáról Dr. Kozma Gábor szakgyógyszerésszel beszélgettünk.

Tamassy Klara OKNapjainkban korosztálytól függetlenül gyakori érintettséget és problémát jelent a túlzott gyomorsav-termelődés, ami összefüggésbe hozható életvitelhez kapcsolódó sajátosságokkal, a mozgás hiányával, a helytelen és mértéktelen táplálkozással, az elhízással és az egyén genetikai hátterével. Sokrétű kérdéskör, melyet dr. Tamássy Klára belgyógyász, gasztroenterológus szakorvossal boncolgatunk.

Dr. Mogyorós Judit gyermekorvosAz ősz a gyermekek és a szülők számára az óvoda és az iskola kezdetét jelenti. A gyerekek ismét közösségbe kerülnek, a nyári napsugarak és a hazai friss vitamindús zöldségek, gyümölcsök szépen lassan eltűnnek a boltok polcairól, a hidegbe forduló időjárás egyre inkább kedvez majd a vírusok terjedésének. Elérkezik egy olyan időszak, amikor fokozottan figyelnünk kell gyermekeink egészségére. Dr. Mogyorós Judit gyermekorvost kérdeztük a fejlődő szervezet vitaminpótlásának fontosságáról.